• Yusuf Kilic från Hultaberg Måleri har påbörjat arbetet i kvarteret Kristallen som är ett av alltfler nybyggen där miljötänket är i centrum; Passivhus med minimala värmeförluster och allt material hårt miljögranskat. Foto: Jan-Erik Johansson

  • En yttervägg i passivhuset i genomskärning; Lägg märke till plastdistansen i isoleringen som gör att det aldrig blir trä rakt igenom som kan skapa en köldbrygga. Foto: Jacob Hilding

  • Alla de fem parhusen har solceller för elproduktion på taken. El som säljs och kommer de boende tillgodo i form av cirka 4 500 kWh per år och lägenhet. Foto: Foto: Jan-Erik Johansson

  • Reserv med Yusuf Kilic framför återvinningsstationen på bygget. Foto: Foto: Jan-Erik Johansson

Energisnåla hus och miljökrav på minsta tejpremsa. Miljötänket präglar och ställer nya krav på målarens vardag.
– Det är helt ok för mig. Och med tanke på hur det ser ut ute i dag så är det väl helt rätt tänkt.

 

 

Det säger Yusuf Kilic, målare på Hultaberg Måleri och nickar ut mot synen utanför fönstret. Det är ett par dagar före julafton, det regnar och är drygt 10 plusgrader ute. Känns konstigt och inte riktigt rätt.
Vi är i Alingsås, kvarteret Kristallen, där Yusuf börjat arbetet i fem nya passivhus, totalt 10 lägenheter, och den här typen av energisnåla hus ökar kraftigt.

 

LÄS ÄVEN: Snåriga regelverk men stadig ökning

 

Ett passivhus är ett maximalt energisnålt hus där mycket kraft läggs på täthet och minimal värmeförlust. Största delen av året räcker den egna kroppsvärmen och värmen från hushållsmaskiner för att hålla lägenheten uppvärmd. Det här uppnår man med ytterväggar som faktiskt inte är mycket tjockare än normalt, men där isolering går nogsamt omlott och utan ställen med trä rakt igenom som kan skapa köldbryggor. Lägenheterna är också noggrant provtryckta mot läckage, har ett vindfång vid ytterdörren och hög tätningsklass på fönster och dörrar. Hjärtat i lägenheten är ett FTX-aggregat, en typ av värmeväxlare, som återanvänder frånluftsvärmen maximalt. Aggregatet har ett värmebatteri och ett par rum har vattenburen golvvärme, men mer uppvärmning behövs inte.
Husen har också de senaste funktionerna för övervakning och mätning av elen för att göra det energisnålt med exempelvis en gåbortknapp vid ytterdörren som trycks in när du lämnar huset tomt och allt stängs ned på sparlåga.
– Det är helt klart häftigt med energibiten. Jobbmässigt är det ingen skillnad när det gäller tätskikten för mig, men däremot så är det här också ett Svanenmärkt bygge. Då har vi en del att rätta oss efter, säger Yusuf Kilic.

 

 

Hela bygget är Svanenmärkt och allting på materialsidan, för alla yrkesgrupper, måste godkännas av Svanen som ställer hårda krav på vad grejorna innehåller och även hur det har tillverkats och fraktats. För Yusuf innebär det att allt från tejp till täckpapp och förstås färg och spackel måste godkännas innan det får användas.
– De senaste byggen jag har varit på har det varit olika miljökrav på vilka grejor vi använder så man märker ju att det kommer mer och mer, menar Yusuf Kilic.
Helhetstänket på Brf Kristallen är tämligen unikt då man går all-in med miljötänket; På alla taken sitter solceller som producerar el till hyresgästerna och laddar elbilen som hyresgästerna äger gemensamt.
– Kul bygge att vara på och jag gillar tänket, konstaterar Yusuf Kilic.

 

 

Jan-Erik Johansson

Passivhus

– Sverige har två olika certifieringar för passivhus; En internationell, PID, samt en svensk variant, FEBY.

– Värmeförlust (FEBY) max 15 W/ kvadratmeter mätt vid 21 grader Celsius inomhus när det är som kallast utomhus (-16 grader Alingsås, -28 Kiruna).

– Luftläckage max 0,3 liter per kvadratmeter/ sekund.

– Sveriges första passivhus byggdes 2001 i Lindås.

– Normalt kostar det 0-8% mer att bygga ett passivhus, beroende på materialval, jämfört med ett konventionellt hus.

Källa: Passivhuscentrum.se, FEBY12

BRF Kristallen:

– Ytterväggarna är totalt 385 mm tjocka, färdig vägg ute och inne, med ett U-värde på 0,11 W/kvadratmeterK.

– Solcellerna på taken beräknas ge 4500 kWh per år och lägenhet.

– Beräknad total energiåtgång: Uppvärmning 3 780kWh/ år, Varmvatten 3 150 kWh/ år samt hushållsel 3 750 kWh/ år. Totalt: 10 680 kWh minus solel 4500 kWh = 6 180 kWh/ år.

– Bostadens elmätare hanterar mätning i båda riktningarna (köp o sälj).

– Köksfläkt med kolfilter gör att värme återvinns.

Mer hittar du här:

Lagan Bygg

Nollhus

Passivhuscentrum

IG Passivhus

Boverket

 

LÄS ÄVEN: Snåriga regelverk men stadig ökning