• Olycksplatsen. Traktorn har en anordning med en korg som kan lyftas upp till höjden för högspänningsledningen. Montörerna står i korgen, när de arbetar med ledningen. I traktorn sitter en speciell traktormaskinist. Foto: Per Eklund

Det har uppkommit flera frågetecken om vad som hände vid dödsolyckan i Tyfors i början av förra veckan, då två estniska linjemontörer omkom.
Tolken som skulle ge klartecken för arbetet, fanns inte på plats och de utländska arbetarna var heller inte anmälda till arbetsmiljöverket.
Arbetet har nu stoppats.

Två estniska linjemontörer, 23 och 59 år gamla, omkom vid en tragisk olycka i Tyfors förra måndagen. De arbetade tillsammans med två andra estländare och en svensk tolk med att bygga en ny högspänningsledning mellan Fredriksberg och Lesjöfors.

Något gick fel vid olyckan. De två förolyckade stod i en korg som en traktor lyfte upp emot högspänningsledningen. Spänningen var dock inte frånslagen. Det betyder att det var 30 000 volt i ledningen. De två montörerna dog troligen omedelbart och arbetskamraternas upplivningsförsök hjälpte inte.
I dag är arbetet i Tyfors stoppat. Montörerna i det estniska arbetslaget har rest hem.
– Vi har stoppat allt arbete och har en diskussion med Leonhard Weiss om fortsättningen. Det får ta den tid som behövs för att det här ska vara en säker arbetsplats, säger Jonatan Björck, pressansvarig på Ellevio.

I avtalet mellan nätägaren Ellevio och entreprenören Leonhard Weiss, sägs att en elsamordningsledare ska finnas på plats när man arbetar. Elsamordningsledaren är tolk och har all kommunikation med Ellevios driftcentral. Den ska ske på svenska. Det handlar bland annat om att bryta eller slå på spänningen i elnätet.
Elsamordningsledaren talar sen på engelska med elsäkerhetsledaren om vad som sagts i kommunikation med driftcentralen. Elsäkerhetsledaren, vilken var en av de omkomna, pratar sen på estniska med övrig personal. Direktiven från driftcentralen ska alltså översättas två gånger.
Problemet vid dödsolyckan var att elsamordningsledaren, tolken, inte fanns på plats, vilket han skulle ha varit, för att arbetet skulle kunna utföras.
– Utredningen får visa vad det haft för betydelse, säger Jonatan Björck.

Utländska arbetsgivare som arbetar i Sverige, måste enligt lag anmäla sitt arbete till Arbetsmiljöverket. Det kallas ”Registrering av utstationerade arbetstagare”.
Enligt ansvariga på Ellevio var arbetet planerat att fortgå från den 4 november till den 11 eller 12 november. Om arbetet ska fortgå i mer än fem dagar, ska anmälan till arbetsmiljöverket göras innan arbetet startas.
Anmälan görs av arbetsgivaren, i det här fallet entreprenören Leonhard Weiss, till Arbetsmiljöverket, och under onsdagen i förra veckan informerade Ellevio att registreringen var gjord av Leonhard Weiss Energy AS.
Problemet var att registreringen från Leonhard Weiss sida hade gjorts först samma dag, onsdagen den 9 november kl 12.00. Alltså efter att Dala-Demokraten och tidningen Elektrikern publicerat uppgiften att ingen registrering var gjord. Detta kan man se i Arbetsmiljöverkets register.
– Jag vet inte, det åligger entreprenören själva registrera. Vårt åtagande är att säkerställa att det görs. Vi har fått en vy över registreringen, och vi har därmed säkerställt det så långt vi kan komma, säger Jonatan Björck pressansvarig på Ellevio.

Alexandr Gorskov var kontaktperson för Leonhard Weiss på arbetsplatsen och också en del av arbetslaget på olycksplatsen.
Han bekräftar att anmälan skedde först på onsdagen två dagar efter olyckan.
– Jag skulle ha gjort det på måndagen, men då hände olyckan, säger Gorskov.
Om arbetsgivaren inte anmäler utstationeringen i rätt tid, så kostar det 20 000 kronor i sanktionsavgift för arbetsgivaren. Enligt lagen skulle anmälan ha skett senast när arbetet startades, den 4 november.

Tolken som inte var på plats och som kallas elsamordningsledare, var i sin tur underentreprenör till det estniska dotterbolaget. Han var inte estländare.
– Jag vet inte vilket företag han arbetar för, säger Gorskov.
– Det är en person från ett väletablerat företag, som jobbat åt oss tidigare, säger Jonatan Björck.

Per Eklund

 

Fakta: Ellevio

Äger elnät och distribuerar el till nästan en miljon kunder i Sverige.

Ägs av Tredje AP-fonden, Folksam, Första AP-fonden och en kanadensisk pensionsförvaltare.

Elnätet köptes av Fortum 2015 för sex miljarder kronor.

 

Fakta: Leonhard Weiss

Leonhard Weiss Gmbh & Co KG är ett tyskt entreprenörföretag. Det företag som var entreprenadföretag vid olyckan var företagets dotterbolag Leonhard Weiss Energy AS, som är stationerat i Estland.