• Peter Sjöstrand, förhandlingschef Målareförbundet. Foto: Tomas Nyberg

 

Striden om tiden är en av de hetaste frågorna i årets avtalsrörelse. Arbetsgivarna vill själva bestämma när 1,5 miljoner arbetare ska jobba. Målarnas facktidning har tillsammans med tio andra tidningar granskat dragkampen om din arbetstid. Den har aldrig varit tuffare än nu.

Arbetstiden är en fråga som arbetsgivarorganisationerna inom Svenskt näringsliv lyfter brett. Måleriföretagen samordnar sig med övriga byggarbetsgivare och där finns den med från alla på ett eller annat sätt.
– Det Måleriföretagen vill är ju att arbetstidslagen ska gälla och med den regleringen vi har idag i kollektivavtalet så skulle det betyda en försämring för medlemmarna, säger Peter Sjöstrand, förhandlingschef på Målareförbundet.

Arbetsgivarsidan skriver att de vill skapa goda förutsättningar för medarbetarna att förena arbete med familjeliv. Men de pekar också på behovet av att anpassa arbetstiden till företagens verksamhet.
Grunden för måleriarbete är måndag till fredag 7-16. Idag finns bestämmelsen om förskjuten arbetstid vilket innebär att målaren kan börja tidigare och sluta tidigare eller tvärtom när arbetstagare och arbetsgivare kommit överens om det. Den möjligheten används nästan inte enligt Målareförbundet.
– Det stärker oss i vår tro att de knappast vill göra den här förändringen för de anställdas bästa. Vår analys är att de vill utöka makten över arbetstidens förläggning.
– Arbetstidslagen underlättar verkligen inte livspusslet för de anställda. Den ger företagen möjlighet att lägga ut och förändra schemat som det passar arbetsgivaren med två veckors varsel.

Målareförbundet upplever inte att medlemmarna har några problem med arbetstiden 7-16. Det som blir svårt är när man jobbar långt bort och det är därför som facket vill anpassa resereglerna efter den så kallade Tyco-domen som slagit fast att arbetstiden börjar hemma för de yrkesgrupper som utgår från hemmet.
Ser Målareförbundet att det finns ett behov av måleritjänster på kvällar eller helger?
– Vi ser inte att det finns ett sånt behov. Måleriföretagen gör ett antal analyser som de har som grund men de stämmer inte med vad vi ser.
Peter Sjöstrand vet inte om de vill förändra arbetstiderna för att branschen behöver det eller om det är ett tryck från övriga arbetsgivarorganisationer att samla sig kring frågan.

1955 blev Målareförbundet det första fack som lyckades genomdriva lediga lördagar för sina medlemmar och ett par år senare även 40 timmars arbetsvecka. På övriga arbetsmarknaden arbetade man sex dagar i veckan ända in på 1960-talet och först 1970 kom lagen som minskade arbetstiden till 40 timmar per vecka.
Målareförbundets andra stora avtalsområde är lackavtalet som förhandlas med Motorbranschens arbetsgivareförening (MAF). I förra avtalsrörelsen fick Målareförbundet igenom en förbättring för lackerarnas situation vid övertidsarbete. Nu måste arbetsgivarna ta skälig hänsyn till arbetstagarens familjesituation vid övertidsarbete.

I årets avtalsförslag framgår att MAF vill underlätta möjligheterna till nattarbete. Idag finns inte nattarbete i Målareförbundets kollektivavtal. Inom lackavtalet kan lokala parter ge dispens för en månad. Vid behov av nattarbete under längre tid krävs en central överenskommelse, men fortfarande är det en begränsad tid som gäller. Lagen säger att det ska finnas i allmänhetens intresse för att en verksamhet ska ha nattarbetande personal. I annan verksamhet där nattarbete förekommer så finns det en överenskommelse i kollektivavtalet.
– Inom Målareförbundet är vi rigida när det gäller arbetstiden, säger Stefan Cedermark som förhandlar lackavtalet.
– Det är bevisat att det inte är bra att jobba natt, folk far illa av det, säger Peter Sjöstrand.

Arbetsgivarsidan inom lackavtalet vill också minska kompensationsledigheten och även minska arbetstagarens möjlighet att påverka när ledigheten tas ut. Idag har en heltidsanställd lackerare 64 minuter kompledighet per vecka.
MAF anser att lackavtalet har stelbenta arbetstidsregleringar som gör det svårt att möta marknadens krav på flexibilitet. Idag kan arbetsgivaren förlägga arbetstiden mellan 06:30 och 16:30. MAF vill utöka den tiden till 05:00-22:00. Ett yrkande som de brukar ha med i varje avtalsrörelsen. Hittills har Målareförbundet hållit det kravet stången.

 
Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se

 
Striden om tiden i andra LO-förbund:

Arbetet: Stressforskaren: Så förhandlar du om arbetstid

Arbetsgivarna vill ha ensam makt över arbetstiden

Klepke: Det handlar striden om arbetstiden om

Dagens Arbete: Maktstriden om din tid

Elektrikern: Svårt gå dem till mötes

 En trygghet med jobb 7-4

Fastighetsfolket: Striden-om-tiden

Handelsnytt: Striden står om makten över tiden

Hotellrevyn: Så vill arbetsgivarna styra över din tid

Kommunalarbetaren: Striden om tiden

Mål&Medel: Striden om tiden

Sekotidningen: Arbetsgivarna spelar ett fult spel

Transportarbetaren: Striden om tiden