Arbetsgivarna inom byggsektorn har gemensamt lyft fram behovet av att göra kollektivavtalet attraktivt för företagare. Därtill skall det vara en konkurrensfördel att ha ett kollektivavtal.

På två punkter som utan tvekan ger företag med kollektivavtal fördelar väljer Svenskt näringsliv att inta en motsatt ståndpunkt. På vems uppdrag?

När denna ledare skrivs är inte förhandlingarna om nytt måleriavtal klara. Arbetsgivarna inom byggsektorn har gemensamt före och under förhandlingarna lyft fram behovet av att göra kollektivavtalet attraktivt för företagare i våra branscher. Därtill skall det vara en konkurrensfördel att ha ett kollektivavtal.

Jag har inget att invända mot något av påståendena. Grunden för att organisera sig, oavsett om det är för målaren som går med i Målareförbundet eller företagaren som går med i arbetsgivareföreningen, är ju att förbättra sina villkor.

Det ligger ju i sakens natur att krav på förbättringar för den ena parten kan upplevas som försämringar av den andra, och vice versa. Det är i denna avvägning av yrkanden på förbättringar från båda parter som ett avtal växer fram.

Jag håller även med om kravet på att avtalet skall ge konkurrensfördelar för den som omfattas.

Vilka är då konkurrenterna till företag med kollektivavtal? Motsatsvis är det företag utan kollektivavtal, vilka vi tillsammans fack och arbetsgivare har till uppgift att organisera. Ansvaret vilar tyngst på arbetsgivareorganisationerna själva.

Den fackliga organisationens uppgift är att se till att ingen jobbar på ett företag utan kollektivavtal. För att möta detta kräver vi som regel ett så kallat hängavtal för företag som inte vill gå med i en arbetsgivareorganisation. För närvarande är var femte målartimme som görs i branschen ifrån ett hängavtalsföretag.

Flertalet arbetsgivareorganisationer är även medlemmar i Svenskt Näringsliv (SNL) och har, får man förmoda, gett denna organisation i uppgift att framförallt politiskt verka för ett bättre företagsklimat.

Jag har på senare tid med stigande förvåning följt SNL agerande i fråga om att stärka kollektivavtalens ställning, just utifrån hur byggbranschens arbetsgivare lyft fram detta behov. SNL går uppenbarligen helt på motsatt linje.

Svenska Målareförbundet är ett av de förbund som var med och tog fram den så kallade Vita jobb-modellen som hjälper kommuner och landsting att ställa krav på svenska kollektivavtalsvillkor när de köper in bland annat måleritjänster. SNL har från början gjort allt för att motarbeta detta.

När sedan ett nytt EU-direktiv skulle inplanteras i Sverige drev SNL en framgångsrik kampanj som ledde till att förslaget röstades ner i riksdagen. Ett av skälen som SNL angav var att det skulle ge företag med kollektivavtal för stora fördelar.

Riksdagen tog nyligen efter flera års krav från de fackliga organisationerna bort ett av de värsta misstag som den förra regeringen gjorde, när de införande den så kallade Lex Laval-lagstiftningen.

I korthet handlar det om hur vi säkerställer att inte utstationerad arbetskraft från andra EU-länder dumpar löner och villkor i Sverige och därigenom konkurrerar ut seriösa företag som omfattas av svenska kollektivavtal. SNL har konsekvent motsatt sig förändringen, och när den nu blir verklighet kommenterar de detta med att det är ett stort steg tillbaka

På två för Måleriföretagen viktiga punkter och som utan tvekan ger företag med kollektivavtal fördelar framför företag utan detsamma, väljer SNL att inta en motsatt ståndpunkt. Man måste ställa sig frågan på vems uppdrag SNL agerar?