Det hettar till både inom Målareförbundet och inom branschen som tillverkar färg. Det senaste numret av Målarnas facktidning har varit spännande att göra och jag hoppas du uppskattar läsningen.

Vid en extra insatt kongress skulle ledamöterna ta ställning till Förbundsstyrelsens förslag att ställa Målareförbundet under ett organisationsnummer. Det ska tilläggas att Förbundsstyrelsen inte var enig. Motståndet fanns inom region 2 med avdelningarna i Stockholm, Örebro och Karlstad.

Under debatten på den extra kongressen yrkade Linda-Li Käld från Målarettan på att ärendet skulle återremitteras till ordinarie kongress 2019. Detta hävdade förbundets ordförande Mikael Johansson inte var möjligt enligt stadgarna. Mötet tog paus och ledamöterna från region 2 pratade upprört om hur förbundets ordförande plattade till och körde över demokratin.

LÄS ÄVEN: Stefan Johansson: ”Demokrati, vad är det?”

Nyligen berättade Målarnas facktidning om en färg som inte innehåller de konserveringsmedel som gett lavinartad ökning av kontaktallergier hos målare. Forskaren vi intervjuade var positiv utifrån allergisynpunkt och även det att tillverkaren Färgbygge anger innehållet – även för det som inte krävs enligt lag.

LÄS ÄVEN: ”Ni använder en hel yrkeskår som försökskaniner”

En utveckling på det här området har Målareförbundet efterfrågat. Nu ser den ut att ha kommit, men inte från de stora företagen som ingår i färgtillverkarnas organisation Sveff utan från en liten uppstickare som lyckats ta sig in i en av landets stora fackhandelskedjor. Känner drakarna sig hotade? Man kan ju fundera.

Nu kan vi avslöja att Sveff har stämt den lilla uppstickaren för vilseledande marknadsföring. I stämningen framgår också att Sveff anser att målarna inte kan antas ha någon djupare kunskap om färgers miljö- och hälsoegenskaper.

Det blir intressant att följa vad som händer och vem som vinner målet som tas upp i tingsrätten i vår. Det ska också bli spännande att se om vi nu ser början på en utveckling lik den då lösningsmedelsfärgerna försvann från branschen.