• Stefan Johansson. Foto: Tomas Nyberg/Pixabay/Montage

Demokrati är ett begrepp som kan tolkas på många olika sätt. Vissa anser att en direkt demokrati där varje fråga prövas med val av samtliga är den enda demokratin och andra att valda personer får föra andras talan. Det finns många varianter av demokrati men inget jag kommer att ta upp här.

För mig handlar demokrati i Målareförbundet om att säkerställa att samtliga beslut fattas utifrån en bredd och majoritet av medlemskåren för att de ligger i linje med medlemmarnas intresse. Det är alltså medlemmarnas intresse som ska lyssnas på och inte sitt egna.

Hur en förening ska skötas, eller hur föreningens demokrati är uppbyggd omfattas inte av någon lag. Föreningens lagar är därför föreningens stadgar. Stadgarna beskriver hur föreningen är uppbyggd, föreningens mål och syfte, hur demokratin ska fungera med mera. Stadgetexter som många andra juridiska texter går att tolkas på olika sätt. Trots funderingar kring skrivningar och hur de ska formuleras för att minimera feltolkningar kan situationer uppstå att olika tolkningar förekommer.

LÄS ÄVEN: Målareförbundet har beslutat att ändra sin organisation

Om det skulle uppstå en tolkningstvist under en kongress är det presidiet som avgör hur stadgarna ska tolkas. Under Målareförbundets extrainkallade kongress som var den 31 augusti uppstod en situation där stadgarna ansågs behöva prövas.

Linda-Li Käld som var ombud på kongressen yrkade återremittering av det ärende som extrakongressen hade kallats in för med anledning att förbundsledningen inte kunde ge tydliga svar på de frågor som lyftes. Målareförbundets ordförande var tydlig att detta inte gick att göra enligt stadgarna.

LÄS ÄVEN: Helena Forsberg: ”Känner drakarna sig hotade?”

Presidiet tolkade stadgarna och Linda-Li tvingades att dra tillbaka sitt yrkande. I detta fall tolkades stadgan hur styrelsen ansåg att stadgarna skulle tolkas. Detta då presidiet hamnade i en väldigt knepig situation där två är förbundsstyrelseledamöter och en inte sitter i förbundsstyrelsen. De två som sitter i förbundsstyrelsen höll självklart med sin ordförande medan den tredje ansåg att stadgarna ger möjligheten att återremittera ett ärende.

Jag tog mig friheten att fråga flera experter på område. Efter att ha läst upp stadgetexten får jag till svars att det självklart går att återremittera ärendet, det är ju en demokratisk rättighet. Jag fick även till mig att denna fråga skulle ha prövats som ordningsfråga och inte ställts som ett stadgebrott.

Detta med mötesformalia, stadgar med mera, kan vara svårt. Trots detta är det tråkigt att behöva bevittna knep och rävspel. Beslutet är fattat och vi är inne i en intensiv period där Målareförbundet 2019 ska besluta om nya stadgar. Med det beslut som fattades, att ställa Målareförbundet under ett organisationsnummer, kommer säkerligen flera förslag till ändringar i stadgarna att läggas. Själv kommer jag att kämpa för den interna demokratin med ett ökat medlemsinflytande för ett starkare Målareförbund.

LÄS ÄVEN: Är Målareförbundet demokratiskt?