Om mindre än ett år är det riksdagsval i Sverige. Det politiska livet i har på senare tid handlat mer om vem som skall prata med vem eller inte, detta dessutom kryddat med om vi inte får som vi vill så kommer vi att rikta misstroende mot några mer eller mindre slumpvis utvalda statsråd. Jag är rädd för att detta beteende spär på ett allt mer ökat förakt för politik. Detta är en farlig utveckling, för motsatsen till politik blir snabbt något mycket farligare, då vår demokrati slås sönder.

Målareförbundet är ett av de fackförbund som tror på facklig politisk samverkan, jag brukar säga att det finns i vårt DNA, då vi som förbund var med om att bilda det Socialdemokratiska partiet i syfte att medverka till det som än idag återfinns i våra stadgar, nämligen ett samhälle grundat på politisk, social och ekonomisk demokrati, präglad av jämlikhet och jämställdhet, något som är lika aktuellt idag.

LÄS ÄVEN: ”Förslaget är ett kravlöst bidrag till företag”

Jag får ibland höra att facket inte skall syssla med politik. Jag menar tvärtemot att vi inte skulle sköta vårt jobb som företrädare för landets målare och lackerare om vi inte engagerade oss politiskt. Låt oss göra en sak tydligt Målareförbundet är inte ett politiskt parti som du kan rösta på i allmänna val, däremot tar vi ofta ställning i olika politisk frågor som berör våra medlemmar såväl direkt som indirekt.

Hur vet vi då vad våra medlemmar tycker är viktiga politiska frågor? Ibland är svaret enklare än vad många tror: vi frågar. Vi vet att våra medlemmar tycker att sjukvården, äldreomsorgen, skolan och ordning och reda på arbetsmarknaden är viktiga frågor. Vi vet att våra medlemmar inte vill att våra skattepengar som är avsedda för välfärden skall gå till vinstutdelning. Vi vet att våra medlemmar som jobbar på företag som trängs undan av företag som inte gör rätt för sig, vill att lagar och regler följs, och att svenska avtal skall gälla i Sverige.

LÄS ÄVEN: Konkurrens på lika villkor är viktigt

I alla dessa frågor har vi krav på politiken. Det är på det här sättet vi navigerar i det politiska landskapet. Vi vet vilka partier som vill inskränka våra rättigheter att förhandla löner och villkor och försvåra för facken att vidta stridsåtgärder. Vi har en över 100-årig tradition av att jobba fackligt och politiskt, oftast i samverkan med just socialdemokraterna – men det betyder inte att vi alltid är överens i politiska frågor.

På flera områden har regeringen lyssnat och lagt förslag som gått oss till mötes, ofta under hårt motstånd av den politiska oppositionen – som till exempel i frågan om sociala villkorskrav i offentlig upphandling. Den budget som regeringen nyligen presenterat är enligt mitt förmenande den bästa på mycket länge. Kritiken som riktas mot den är att den är slösaktig, då den bland annat höjer barnbidrag och låter pensionärer få det lite bättre. Enligt högern vore det som vanligt bättre att sänka skatten.

Nu börjar snart valrörelsen på allvar och många kommer att vilja få just din röst. Vilka är just dina viktigaste frågor? Se till att din röst hörs. Målareförbundet kommer att finnas där ute för dig och din familj.