• Foto: Pixabay

Fram till den 13 februari har det skett 5 arbetsplatsolyckor med dödlig utgång under 2018. En av olyckorna skedde på en byggarbetsplats.

En man i 30-årsåldern avled efter att ha fallit 15 meter från en byggarbetsplats i Hjällbo i nordöstra Göteborg. Mannen dog under ambulansfärden.

Polisen inledde en förundersökning om vållande till annans död och spärrade av platsen.

LÄS ÄVEN: Systematiskt fusk orsakar dödliga arbetsolyckor

– Nu gör vi en teknisk undersökning av platsen, så får vi se vad den slutgiltiga brottsrubriceringen blir. Det kan komma att ändras. Nu ska vi samla in uppgifter från eventuell arbetsgivare, vittnen och så vidare, sade Peter Adlersson till Göteborgsposten direkt efter olyckan.

Enligt Arbetsmiljöverket gav ställningen vika så takläggaren föll 15 meter.

På kvällen den 13 februari hittades en 55-årig man fastklämd på sin arbetsplats i Finspång. Räddningstjänst, ambulans och polis skickades till en verkstadsindustri där en man hittats fastklämd och livlös av sina kollegor.

LÄS ÄVEN: Dödsolyckan i Tyfors utredd – ingen tolk var på plats

Läkare på plats kunde konstatera att mannen dött av sina skador. Det är oklart hur olyckan gått till och händelsen ska utredas.

Polisen skriver på sin hemsida:

”Exakt hur olyckan har gått till är inte känt. Platsen är avspärrad för teknisk undersökning och flera utredningsåtgärder kommer genomföras. En utredning gällande arbetsplatsolycka har inletts och leds av en särskild åklagare.

Brottsrubriceringen vid den här typen av allvarliga olyckor på arbetsplatser rubriceras som vållande till annans död och det kommer utredas om brott har begåtts i samband med olyckan.”

LÄS ÄVEN: Arbetsmiljöverket avslår skyddsombudens anmälan om utrymningsvägar

Övriga dödsolyckor var en person som träffades av en urspårad tågvagn i Västerbotten, en fårbonde som föll genom golvet på andra våningen och en maskinförare som körde av vägen och gick genom isen på en sjö.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se