Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

– Det finns mycket som tjejer är bättre på än gubbar, säger målaren Hanna Lindén när vi träffar henne i en lägenhet i Gävle.
Hon har jobbat sex år som målare och trivs med jobbet och sina kollegor.

När Hanna gick på gymnasiet hade hon valt hotell- och restaurang, men när hon målade om sitt rum upptäckte hon hur kul det var.
– Jag gick ändå klart hotell- och restaurang men direkt efter började jag som traditionell lärling på Sandå, berättar Hanna Lindén.
Där är hon kvar och precis som med alla andra jobb finns det dagar som inte är lika roliga men i det stora hela tycker hon om att gå till jobbet.
– Det är mycket variation och man lär sig hela tiden nya saker. Man blir aldrig färdig utan kommer på nya och bättre metoder genom att vara påhittig eller fråga kollegor, säger Hanna Lindén.

LÄS ÄVEN: Josefine Krantz: ”Kvinnodagen är inte en dag att fira”

När Hanna Lindén var ny möttes hon av fördomar som att tjejer inte orkar lika mycket, men inte längre. Hon spekulerar i att det kanske beror på att hon varit på samma ställe så länge så de andra vet vad hon klarar av. Hon framhåller att det är mycket som tjejerna gör bättre än gubbarna också.
– Detaljer och finlir har vi många gånger en bättre känsla för. Exempelvis fönster. När jag gick som lärling och skulle måla fönster sa målaren ”nu kladdar du inte på rutan”. Det gjorde jag inte heller och då fick jag höra att det är för vi målar naglarna. Ja kanske är det därför.

Hon tycker inte om fördomar och säger:
– Kanske var det därför jag valde det här yrket. Jag klarar det minst lika bra som dom.

En arbetsplats som är könsblandad tycker Hanna Lindén är det bästa.
– Jag har varit på en tvätt med äldre kvinnor och de har också en jargong. Med en blandning blir det neutraliserat på nåt sätt.

LÄS ÄVEN: Kvinnorna kommer på bred front

Även om Hanna Lindén trivs på jobbet och inte upplever det problematiskt att vara en av två kvinnor så finns det ändå gånger då hon tvingats bita ifrån och då har kollegorna slutat med sina plumpa skämt som kanske inte tas emot på det sätt som de tänkt sig.

Hon har fått höra att hon börjar bli gammal så det är väl dags för barn. ”Skämt” som att kvinnor ska vara hemma vid spisen. Men Hanna Fridén ger svar på tal.
– Jag sa till att det är inte okej. Tänk om du säger så till en person som försöker bli med barn men inte kan. När det gäller hemarbetet säger jag att min sambo är så fantastisk duktig på sånt så vi hjälps åt.
Hanna Lindén framhåller ändå att hon har bra kollegor och många hon har förtroende för och kan prata även privata saker med vilket hon tycker är skönt.

LÄS ÄVEN: Arbetsgivarna har dålig koll på DO-regler

Vi träffar Hanna Lindén i en lägenhet som är tömd så hon har fritt fram. Hon berättar att hon mäter det mesta, jobbar själv ibland och med kollegor ibland.
– Det är kul att ha nåt att jobba för och man får lite tempo när man mäter.
Just nu jobbar hon ensam och låser lägenhetsdörren. I området har det varit en del bråk och när hon jobbade i en lägenhet hämta polisen folk i den bredvid.
– Jag vill inte så gärna gå in själv hos folk, man är ju ganska oskyddad och vet inte vem man går in till. Men jag har varit tydlig mot min chef att jag inte vill gå in ensam till folk så det har löst sig.
Efter två månader med renovering av tomma lägenheter ser hon fram emot att få lite variation med utvändigt, tapetsering och kanske någon privatbostad.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se


Hanna Lindén

Ålder: 26 år
Bor: Björke, Gävle
Familj: Sambo
Intressen: Hästhoppning. Hästen och huset tar det mesta av tiden. Sambon är snickare så vi grejar hemma.
Äter helst: Chips och godis (lakrits och choklad)
Dricker helst: Pepsi max
Läser: Hööks katalogen
Lyssnar på: AC/DC, Kiss, Metallica, ljudböcker, poddar som P3 dokumentär och Spöktimmen.
Tittar på: 10 minuter tv innan jag somnar. Farmen.
Kör: Hyundai i20