• Emelie Dammare tog en av totalt fem medaljer som Sverige erövrade. FOTO: YRKESLANDSLAGET

  • Emelie Dammare tog ett fint silver i billackering vid Yrkes-VM i Leipzig. De tre tävlande från Sverige, Norge och Danmark blev bara slagna av en schweizare. FOTO: YRKESLANDSLAGET

Emelie Dammare blev förra året svensk mästare i billackering. I början av juli tog hon VM-silver i yrkes-VM i samma gren.

– Jag toppade nog alla moment, säger hon från Berlin dagen efter prisutdelningen.

Sofie Lindgren tävlade i måleri och tog en sjunde plats.

Nu var det inte bara Emeli Dammare och Sofie Lindgren som lyckades i en av världens största tävlingar, WorldSkills. Här tävlade över 1 000 ungdomar från 50 länder i hela 46 olika yrkeskategorier.

Det blev ett guld genom Filip Eng från Kristianstad, två silver samt två  brons.

Troligen var det här bästa resultatet någonsin för Sverige i dessa tävlingar. Därtill tog Sverige även 14 hedersmedaljer.

Det blev verkligen spännande när Emelie Dammare och ytterligare tre personer kallades upp på scen för att ta emot sina medaljer. Bland dessa fanns både den danske som norske mästaren. Det blev också ett känslosamt ögonblick när medaljerna delades ut.

– Jag tror nog vi alla grät lite, säger hon.

I en förtävling i våras på Haraldsbogymnasiet, där undervisning i billackering bedrivs, vann Emelie över de båda andra nordiska mästarna. Så blev det nu också. Såväl den danske som norska mästaren fick dock var sitt brons och visar att Norden håller sig väl framme i den här grenen.

– Jag har inte fått reda på delresultaten än, sa Emelie Dammare, dan efter tävlingen.

Hon har bara en aning om att det gått bra i alla fem delmoment. Det bara bara ynka tre poäng upp till segern för henne.

– Jag kände mig också lugn och sansad hela tiden och fick ett jämnt flöde, säger hon


LÄS MER:

Sofies VM-dagbok

Yrkes-VM blir tv-serie