• Sabaton är nu ute på en två år lång världsturné som avslutas tillsammans med Iron Maiden i USA i höst. Skivan Carolux Rex är en milstolpe i bandets karriär. FOTO: PRESSBILD

[artikelintro]Sabaton blir det första svenska heavy metal-bandet som säljer platina i sitt hemland.

– Detta är helt otroligt, säger basisten Pär Sundström.[/artikelintro]

 

I Sverige har inget svenskt band sålt platina före Sabaton, hävdar bandet. På Europes storhetstid gick dock gränsen vid 100 000 exemplar jämfört med dagens 40 000.

Hur som helst är det ovanligt att heavy metal-band över huvud taget säljer platina.

 

– Jag är tagen och har svårt att hitta ord, säger Pär Sundström i ett pressmeddelande.

– Det är en milstolpe i vår karriär och visar att allt vi någonsin stått och kämpat för har varit genomförbart. Det har knappast varit en dans på rosor men bekräftelser som denna gör att vi kan ta oss igenom vad som helst, säger Pär Sundström.

 

Det är med senaste skivan ”Carolus Rex”, som handlar om den svenska stormaktstiden, som falubandet har nått sådana framgångar. Skivan ligger dessutom fortfarande kvar på topplistorna, vilket kan betyda att försäljningssiffrorna kan stiga ytterligare.

”Vi skriver vanligtvis om historien, men nu är rollerna ombytta och vi kan stolt säga att vi själva har blivit en del av historien”, skriver bandet på sin hemsida. Sabaton är nu ute på en två år lång världsturné med cirka 200 spelningar som avslutas tillsammans med Iron Maiden i USA i höst. Innan dess kommer Sabaton att spela hemma i Falun, på den egna festivalen Sabaton Open Air i augusti. Då kommer de att framföra hela skivan ”Art of War”, som var den skiva som gjorde att de slog igenom utanför Sverige

 

I höst planerar Sabaton att släppa en live-dvd från en konsert inför 600 000 personer i Polen, och i vinter spelar de in sitt nästa, sjunde, studioalbum.

 

JENNIE-LIE KJÖRNSBERG