Sofie Lindgren från Krokom vann tävlingsmomentet tapetsering och slutade totalt på en sjundeplats. FOTO: CONNY LUNDBERG

  • Sofie Lindgren från Krokom vann tävlingsmomentet tapetsering och slutade totalt på en sjundeplats. FOTO: CONNY LUNDBERG

 

[artikelintro]Det svenska Yrkeslandslaget skrev under Yrkes-VM en dagbok med inriktning på Sofie Lindgren. Läs den här.[/artikelintro]

 

Onsdag 3 juli

Sofie ägnade en stor del av förmiddagen åt att bryta till de fyra färger som hon ska använda vid morgondagens hastighetstävling i färgnyansering. När Sofie hade grundmålat tävlingsytan för färgnyanseringen informerade en av domarna henne om att hon använt fel färg vid grundmålniongen. När Sofie hade målat om tävlingsytan i enlighet med domarens anvisning blev hon informerad om att domarna nu hade beslutat att tävlingsytan skulle grundmålas på samma sätt som Sofie ursprungligen hade målat den. Sofie blev därför tvungen att grundmåla tävlingsytan en tredje gång. Som kompensation för att domarna hade gett Sofie Felaktig information tilldelades Sofie 30 minuters extra tävlingstid.

Klockan 14:30 var det dags för hastighetstävlingen i tapetsering. I detta tävlingsmoment får de tävlande poäng för hur snabbt de genomför momentet samt för kvaliteten på den tapetserade ytan. God kvalitet ger mer poäng än snabbhet. Hastighetsmässigt placerade sig Sofie någonstans i mitten av startfältet.

 

Torsdag 4 juli

På förmiddagen fortsatte Sofie arbeta med den fria dekorationen. Hon slutförde också förberedelserna inför dagens hastighetstävling i färgnyansering. När samtliga färger till färgnyanseringenvar färdigbrutna fortsatte Sofie arbetet med bildöverföringen. De två fält i bildöverföringen där schablonerna senare ska målas färdigställes.

Klockan 14:30 startade dagens hastighetstävling i färgnyansering. Precis som vid gårdagens hastighetstävling i tapetsering får de tävlande här poäng för hur snabbt de utför momentet samt för kvaliteten på det utförda arbetet. Även i detta tävlingsmoment premieras god kvalitet framför snabbhet vid bedömningen. Några av tävlingsdeltagarna valde att utföra momentet så fort som möjligt med något sämre kvalitet. Sofie valde att fokusera på kvalitet framför snabbhet, vilket medförde att Sofie placerade sig någonstans i slutet av startfältet hastighetsmässigt.

 

Fredag 5 juli

Oj, vilken dag!

Men vi tar det från början.

Idag har Sofie och de andra tävlingsdeltagarna arbetat med de återstående tävlingsmomenten, dvs den fria dekorationsmålningen, bildöverföringen samt snickerimålningen.

Flera av de andra tävlingsdeltagarna hade problem med att färgen rann för mycket när de målade dörren. Sofie verkar dock ha lyckats undvika detta problem. Vid dagens slut hade Sofie färdigställt alla vitmålade ytor på dörren.

Innan tävlingsdagen var slut hade hon färdigställt de två schablonerna som ingår i bildöverföringen.

När Sofie avlägsnade den sista schablonen på den fria dekorationsmålningen var det många som stannade till för att beundra väggmålningen som sakta men säkert uppenbarade sig.

Och så slutligen till dagens glädjande nyhet: Sverige har återigen lyckats knipa en förstaplats i VM i tapetsering. Trots problemet med färgnyanseringen, som Sofie brottades med precis innan hastighetstävlingen i tapetsering startade, lyckades hon prestera toppresultat. Mycket imponerande!

 

Lördag 6 juli

Den sista tävlingsdagen start klockan 09:00. De tävlande hade därefter tre timmar på sig att slutföra de två återstående tävlingsmomenten, dvs bildöverföringen samt dörren/snickermålningen.

Sofie har presterat bra de tidigare tävlingsdagarna och hade därför ett bra utgångsläge inför tävlingens slutspurt. Hon såg lugn och fokuserad ut när hon anlände till tävlingsområdet.

Bortsett från några små komplikationer med snickerimålningen löpte Sofies arbete på enligt plan.

När slutsignalen ljöd lade de tävlande ifrån sig verktygen och pustade ut. Tre och en halv intensiva tävlingsdagar var över.

 

Söndag 7 juli

Strax innan klockan tio offentliggjordes tävlingsresultatet. Sofie kom på 7:e plats. Sofie erhöll dessutom en hedersmedalj pga sin höga totalpoäng samt kom på första plats i tävlingsmomentet tapetsering.

Frankrike och Österrike delade på guldmedaljen och bronsmedaljen gick till Taiwan. Sofie har gjort en fantastisk insats och återigen bevisat att svenska målare är bland de absolut bästa i världen.

 

TEXT: TEAM SWEDEN, JONAS FORNELIUS, CONNY LUNDBERG, ANDREAS HYTTSTEN, PIA TURIAINEN

 

LÄS MER:

Emelie tog VM-silver

Yrkes-VM blir tv-serie