• Tobias Baudin, LO. Foto: Helena Forsberg


Tobias Baudin, LO, berättade på förbundsmötet varför facken och Socialdemokraterna samverkar. Han motiverade också varför organisationen satsar pengar i valrörelsen.

Varför facket samverkar med just Socialdemokraterna är inte en självklar kunskap för alla medlemmar men Tobias Baudins korta och raka svar på det är:
– Det var vi som startade partiet.

Han tycker det är viktigt att blicka tillbaka och förstå varför. Facket kunde påverka, men för att göra vardagen bättre för arbetarna startades Sveriges socialdemokratiska arbetareparti (SAP) 1889. Det är också därför LO satsar pengar på att värva s-röster i valrörelsen.
– Det är helt egoistiska skäl, för våra medlemmar tjänar på det.
Ungefär 52 procent av LO:s medlemmar röstar på Socialdemokraterna och LO:s mål är att öka siffran till 60 procent. Organisationen vill också att fler LO-medlemmar engagerar sig i politiken. LO driver också egna förslag och försöker påverka Socialdemokraterna att komma så nära dessa frågor som möjligt.

Tobias Baudin ifrågasatte hur det gått med den moderata arbetslinjen.
– Klyftorna ökar mest i hela världen, 70 000 har blivit utförsäkrade, färre än 10 procent frå 80 procent från arbetslöshetsförsäkringen, 175 500 fler var arbetslösa i juni än när borgarna tog över.
– Får vi medlemmarna att rösta på S så kommer vi få ett regeringsskifte, en ny politik och en statsminister som varit svetsare.

Helena Forsberg

 

LÄS MER:
Förkortad arbetstid är fortfarande en viktig fråga