Måndagen den 18 juni 2018

← Senaste numret • 5 2018

Målarnas Facktidning nr 5 - 2018
Klicka på bilden

"Stoppa slavarbetet"

Per Eklund: "Stoppa slavarbetet"

VIKARIERANDE REDAKTÖR’N "Vi ska inte ha arbetstagare i Sverige som är livegna, utan möjlighet att självständigt kunna ansluta sig till en facklig organisation, oavsett det är svenska eller utländska företag", skriver Per Eklund.

  • Sjöfarten kring Mälaren och världshalven liksom spartaner och greker tycker Jonny Arveteg är spännande. Foto: Tomas Nyberg

Arbetsskadan godkändes efter dom i Förvaltningsrätten

Porträtt

porträttet

Jonny Arveteg fick efter fyra år rätt mot Försäkringskassan. Hans knäskada är en arbetsskada och han har rätt till livränta. Jonny berättar om jobbiga år både fysiskt och mentalt, men också ekonomiskt.


Det var hösten 2008 som Jonny Arveteg, Bålsta, stod på en målarbock i centrala Stockholm och tog ett kliv för mycket åt sidan.

– Jag landade på knäna och samtidigt vred jag det ena knät. Tog inte emot mig med händerna, eftersom jag försökte rädda färgburkarna, berättar Jonny Arveteg.

Han försökte gå, men tippade över då knät böjdes bakåt. Det blev stabilt av svullnaden som uppstod och han körde till närmsta sjukhus.– Närmsta vård fanns vid ett privatsjukhus i centrala Stockholm. Jag är inte patient där men trodde väl att de tog emot patienter akut.


Det gjorde de inte utan Jonny Arveteg fick köra de åtta milen till Enköping. Där dränerades knät på 200 milliliter vätska. Han blev sjukskriven och väntade på operationstid.

– Första halvåret flöt på med ersättning från Försäkringskassan och Afa. Det var tydligt att skadan och sjukskrivningen orsakats av fallet.

När operationen genomfördes upptäcktes artros och plötsligt slutade Försäkringskassan betala ut ersättning eftersom den menade att artrosen var en sjukdom och inte arbetsskada.

– Jag har aldrig före fallet haft problem med knäna. Hade jag haft artros tidigare hade det varit omöjligt att arbeta som renoveringsmålare eftersom man springer upp och ner i trappor för jobb i tre lägenheter om dagen.


Jonny Arveteg berättar och visar mejlkonversationer. Hans läkare och en expert på området menar att artros kan uppstå akut vid exempelvis ett fall. Försäkringskassans läkare påstår tvärtom att artros kommer på lång sikt. Ersättningen drogs in. Den skadade målaren stod utan inkomst.

– Vi tvingades leva på min frus lön. Som tur är bor vi billigt och jag har kunnat jobba en del bland annat som lärarvikarie.

– Det var en jobbig tid och jag försökte i ett års tid föra en dialog. Handläggarnas dåliga bemötande har fått mig att bli en människa som morrar i telefonen, jag har aldrig varit en som tappar humöret.

Jonny Arveteg pratade med Målareförbundet som skickade ärendet vidare till LO-TCO rättsskydd. Alla inblandade trodde att det snart skulle vara klart men ärendet drog ut på tiden. Rättsskyddet ringde flera gånger till Förvaltningsrätten och frågade vad det var som tog sådan tid.


Fyra år efter olyckan kom äntligen beskedet att Försäkringskassan hade fel. Det tog ytterligare ett år efter Förvaltningsrättens dom innan beslutet hade omprövats av Försäkringskassan.

Nu ska livräntan utbetalas retroaktivt som kompensation för åratal utan inkomst. Livräntan ska fortsätta att komma månadsvis. Men varje år omprövas ärendet.

– Jag grät. Det blev en bekräftelse när förvaltningsdomstolen gick på min linje. Även inför omgivningen kändes det skönt att få klart att jag fejkar faktiskt inte, säger Jonny Arveteg.


Afa, försäkringen genom kollektivavtalet, ska fatta fristående beslut. Men den följde Försäkringskassan både när det gällde avslaget och senare beviljandet av ersättning, vilket Jonny Arveteg tycker är mycket märkligt.

– Jag tackar gud att jag var med i facket. Det har jag alltid varit och nu var det till stor hjälp.

Jonny Arveteg kan jobba, han kan gå men inte belasta knät. Livräntan innebär att Försäkringskassan betalar ut mellanskillnaden från det den bedömer att han kan tjäna med sin skada upp till det han skulle ha tjänat.

Den före detta målaren ska omskola sig och satsar nu på det han ville även när han var ung. Han har läst på Komvux och har nu kommit in på arkeologilinjen i Uppsala. Vid en promenad kring hemmet i Bålsta visar han tecken i naturen på att det vi går på varit sjöbotten. Han rabblar namn i närheten som minner om vikingatidens hamn- och handelsplatser. Men även kombinationen av spartaner och greker under antiken tycker han är spännande.

– Då liksom nu säger alla att det inte finns jobb för arkeologer. Endast de bästa får jobb och bara på sommaren säger pessimisterna, men jag satsar på det nu.


Helena Forsberg

helena.forsberg@daladem.se


 Det här är LO-TCO rättskydd


Vad? LO-TCO rättskydd AB är fackförbundens juridiska byrå med 40-talet jurister med hög kompetens inom arbetsrätt och försäkringsrätt där de driver ärendena till domstol eller förlikningsnämnd.

För vem? För medlemmar i facket.

Kostar det något? Nej, inte för den enskilde medlemmen, det ingår i medlemskapet.

Med vilka problem? Juridiska problem som har samband med jobbet såsom arbetsskador, frågor gällande arbetsrätt och försäkringsrätt. Det kan vara tvister med arbetsgivaren men också med Försäkringskassan.

Hur gör jag? Kontakta facket. Det är förbundet centralt som beslutar om du ska beviljas rättshjälp. De gör en bedömning om det finns en rimlig chans till framgång.


Skadestånd och ersättningar till LO förbundens medlemmar 2012


Skadestånden som Svenska Målareförbundet och LO-TCO rättskydd utverkar till medlemmarna blir allt större. Enligt rättsskyddets vd Dan Holke beror det på att Målarna är duktiga på att anlita den juridiska kompetensen. Målaryrket är också ett av de farligaste på Rättskyddets rankninglista. Från 2011 till 2012 mer än fördubblades den utverkade ersättningen till målare.


Förbund  –  Antal rättsfall  –  Utverkad ersättning

Målarna  –  14  –  3 320 000 kr

Byggnads  –  4  –  3 842 000 kr

Elektrikerna  –  67  –  11 732 000 kr

GS  –  45  –  8 952 000 kr

Handels  –  94  –  8 342 kr

Hotell & restaurang  –  28  –  1 983 kr

If Metall  –  113  –  43 383 000 kr

Kommunal  –  379  –  88 192 000 kr

Livs  –  45  –  18 772 000 kr

Musikerna  –  3  –

Pappers  –  15  –  10 831 000 kr

Seko  –  101  –  29 273 000 kr

Transport  –  8  –  1 616 000 kr


Summa: 990  –  233 734 000 kr
Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2013-10-14 10:40


Mer Porträtt

Jamal är redo att möta medlemmarna i Målarettan

Medlemmarna i Målarettans område som omfattar Stockholms, Uppsalas och Gotlands län har f...

Jennylou avbröt våldtäkt: ”Det var otäckt den där torsdagsnatten”

Jennylou Englund ingrep och avbröt en pågående våldtäkt utan en tanke på sin egen säkerhe...

Robin Dahlin Appelqvist bytte lackfrågor mot boendefrågor

Robin Dahlin Appelqvist, tidigare krönikör i Målarnas facktidning, förtroendevald i Kalma...
Foto: Tomas Nyberg

”Jag klarar det minst lika bra som dom”

– Det finns mycket som tjejer är bättre på än gubbar, säger målaren Hanna Lindén när vi t...

Stockholmsskildraren Per-Anders Fogelström 100 år

Den 22 augusti var det 100 år sedan Per-Anders Fogelström föddes. Med framför allt den så...

Thomas gick från fackligt aktiv till företagare

Företagsledaren Tomas Hedström var tidigare anställd målare och fackligt aktiv. Han har v...

Hon gjorde gesällprovet med själ och hjärta

nyheter  4,92. Det fick Sofia Edström i Umeå på sitt gesällprov. Bakom det fina arbete...

Han målar i ljusa toner

Porträtt Robert Larsson startade eget för ett och ett halvt år sedan, men är kvar i Måla...

Dröm, hobby & jobb

PORTRÄTTET Emil Grönholm i Leksand varvar jobbet på Åkerö måleri med tv-inspelningar. U...

Nyheter

21 byggarbetare omkom på VM-arenorna ”Fifa har inte tagit sitt ansvar”

 
När fotbolls-VM sparkades igång var facit för arbetsmiljön vid byggandet av arenorna att 21 byggnadsarbetare dött.
– Fifa har tydligt misslyckats med att på allvar använda sitt inflytande för att säkerställa att internationella arbetsstandarder följts vid byggande och renoveringar av arenorna till fotbolls-VM i Ryssland, säger Ambet Yuson, generalsekreterare för …

...

Riksdagens beslut: Välfärdsvinsterna ska inte begränsas

Vinsterna i välfärden kommer inte att begränsas. Det avgjordes i en riksdagsomröstning 7 juni, där allianspartierna och Sverigedemokraterna röstade ned regeringens proposition.
Redan i oktober 2014 enades regeringen och Vänsterpartiet om målet att begränsa vinster i välfärden. Samarbetet ledde till framtagandet av den proposition som riksdagen tog ställning till …

...

Utbildningsutskottet: Nej till högskolebehörighet på yrkesprogram

Riksdagen borde säga nej till regeringens förslag om högskolebehörighet på yrkesprogrammen. Det anser Utbildningsutskottet, som menar att förslaget kan leda till att ännu färre elever söker till yrkesprogrammen. Därmed kan det förväntas att riksdagen inte kommer att anta förslaget.
Nästa vecka fattas riksdagsbeslut angående regeringens förslag om utökade möjligheter …

...

Förtroendevalda ska stärkas

”Arbetsplatsorganisering” heter steg ett i Målareförbundets nya utbildningssatsning för MB och SO över hela landet.
– Målet från förbundet med den här kursen är att deltagarna ska kunna organisera, rekrytera och vara bärare av kollektivavtalet på sina arbetsplatser, säger kursledare Angela Osorio.
Hon är en av flera kursledare från Runö Folkhögskola …

...

Pontus Boström in i Elektrikernas förbundsledning

Vid Elektrikerförbundets förbundsmöte 27-29 maj, valdes Pontus Boström in i förbundsledningen, när han valdes till 2 vice ordförande.
Ulf Carlsson, som tidigare varit 2 vice ordförande i Elektrikerna, avgick vid förbundsmötet. Pontus Boström valdes som ny på posten.
LÄS ÄVEN: Fack och arbetsgivare överens om inskränkningar …

...

Målarnytt från från Alcro och Becker

MÅLARNYTT
Tikkurila, som äger både Alcro och Becker, visade ett par nyheter på Nordbygg-mässan. De släpper nu en ny ergonomisk variant av burk till de båda märkena. Med avlång form kan den bäras närmare kroppen vilket ger bättre bärställning och hela rollern går dessutom i.
Burken har två öppningsflikar för att …

...

Fack och arbetsgivare överens om inskränkningar i strejkrätten

(Texten uppdaterades 2018-06-05, 18.06)
Det ska inte längre vara tillåtet att vidta konfliktåtgärder som inte syftar till att uppnå kollektivavtal. Så lyder en del av det gemensamma förslag som under tisdagen presenterades av facken och arbetsgivarna.
Under en sent sammankallad pressträff på tisdagseftermiddagen meddelade de centrala parterna på den svenska arbetsmarknaden …

...

Praktiska gymnasiet krävs på 28 miljoner kronor av Skolverket

Skolverket har beslutat att kräva tillbaka 28 miljoner kronor av friskoleföretaget Praktiska Sverige AB. Anledningen är brister i utbildningskontrakten på gymnasieskolans lärlingsutbildningar.
– Vi har fått signaler om att Praktiska inte uppfyllt sina åtaganden kopplat till statsbidrag. Detta, tillsammans med att bolaget är den största mottagaren av statsbidrag för gymnasial …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor