Målarna på Edvardssons Måleri uppskattar sitt skyddsombud. Mika Svedby får en kram av Gerald Ryan.

  • Skyddsronden är slut. Mika Svedby och Martin Dahlgren sammanfattar besöket. Sedan bär det iväg till en annan arbetsplats. Foto: Foto Siv Öberg

  • Mika Svedby tränar boxning sju dagar i veckan. Även om hon ogillar att tävla, så gör hon det.– Ju fler gånger man gör saker man tycker är obehagligt desto bättre nerver får man, säger hon. Foto: Foto Siv Öberg

  • Foto: Foto Siv Öberg

  • Mika Svedby blev skyddsombud för att hon gillar att utmana sig själv.– Då växer man som människa, säger hon. Foto: Foto Siv Öberg

  • Målarna på Edvardssons Måleri uppskattar sitt skyddsombud. Mika Svedby får en kram av Gerald Ryan. Foto: Foto Siv Öberg

Att bli vald till skyddsombud av sina kollegor är ett av de finaste förtroende man kan få. De anställda på Edvardssons Måleri i Göteborg valde Mika Svedby. I våras gick hon sin första utbildning och är Sveriges yngsta skyddsombud.

Det är Europeisk arbetsmiljövecka och i Göteborg har samtliga mb- och skyddsombud samlats i kongressalen i Folkets hus. Ombudsmännen Paul Weis och Peter Göthberg pratar om arbetsmiljö, speciellt fokuserar de på damm. Den här veckan ska skyddsombuden gå skyddsrond på samtliga arbetsplatser som finns på det företag där de själva jobbar. Bland de 50 deltagarna sitter tre kvinnor. Mika Svedby är en av dem. Förra året blev hon vald till skyddsombud. När hon gick en tre dagars lång utbildning i våras fick hon reda på att hon som 20-åring var det yngsta skyddsombudet i landet.
– Det fanns dem som ifrågasatte hur jag skulle klara av att lägga ett skyddsombudsstopp då jag inte är så erfaren, säger Mika Svedby.
– Men erfarenhet kommer med tiden och om det är något jag inte klarar av så ringer jag min kollega Martin Dahlgren, som också är skyddsombud. Och får jag inte tag på honom kan jag vända mig till det regionala skyddsombudet på facket eller direkt till Arbetsmiljöverket. Så det är inget jag bekymrar mig om. Jag står inte ensam.

Att just Mika blev utsedd till skyddsombud var ingen tillfällighet. Hon är engagerad och entusiastisk och tycker arbetsmiljö är viktigt. Hon är uppväxt i en familj där pappan jobbat fackligt i SEKO så frågorna känns välbekanta. Just nu ligger en bok om mobbning på nattduksbordet och boken avtal/prislistor bär hon alltid med sig på arbetet.
– Det gäller bara att få tiden att räcka till. Jag tränar boxning sju dagar i veckan, så jag hinner inte med så mycket annat på fritiden. Däremot har jag ju rätt att utbilda mig på betald arbetstid när facket skickar mig på kurser. Enda kravet är att man ska säga till arbetsgivaren två veckor innan ledigheten.
– Cheferna är inte alltid så glada när man ska åka på utbildning. De vill ju helst ha sin arbetskraft kvar. Vi får se om det blir problem nu när vi skyddsombud får fler ansvarsuppgifter.

För Mika är det viktigt att uppmana sina arbetskamrater att skydda sig. Hon tycker det är obehagligt att man kan stöta på asbest och kathon utan att veta om det. På Edvardssons Måleri har de nu fått långärmade arbetströjor. Det ger ett bättre skydd då det hindrar vissa partiklar att tränga in i huden.
– Vår arbetsmiljö påverkar oss långt fram i livet, något som vi kanske inte tänker på idag. Så jag brukar säga åt mina kollegor att ta på sig handskar när de målar. Tyvärr är det många som inte tycker om att använda det. Och då kan jag inte göra mer. Det är deras eget ansvar också, säger Mika.
– Jag jobbar på ett bra företag som är noga med miljön. Och jag har tid att lära mig frågorna. För mig är det viktigt att vara lyhörd för mina arbetskamrater. Men om man upptäcker brister i sin arbetsmiljö ska man först och främst prata med sin närmaste chef. Det är först om problemet inte åtgärdas som de ska kontakta mig som skyddsombud, säger Mika Svedby.

Läs mer:

En ovanlig arbetsplats