I förra spalten avslutade jag med att berätta om en tragisk trafikolycka i min vänkrets och hur sorgen påminner om hur viktigt det är att visa omtanke om andra.

Sedan dess har arbetsplatsolyckorna avlöst varandra. Två män dränktes i trögflytande tjära SSAB i Luleå. På Skyddsombudens dag den 23 oktober inträffade två arbetsplatsolyckor med kranbilar. Dagen efter, ramlade en byggnadsarbetare ur en skylift.

I samtliga fall fick olyckorna dödlig utgång.

Varje vecka dör någon på jobbet. Att det händer i Sverige år 2013 är inget vi kan acceptera.

Helena Forsberg

Arbetsplatsolyckorna har ökat sedan 2009. Varje vecka dör någon på jobbet. Att det händer i Sverige år 2013 är inget vi kan acceptera. Nu får det vara nog! I det här numret av tidningen finns flera artiklar om arbetsmiljö.

IF Metall ställer krav på bättre lagstiftning, vi lyfter fram skyddsombudens viktiga uppdrag och har träffat Mika Svedby som är Sveriges yngsta skyddsombud. I Bromölla finns målaren som blev uppfinnare för att förbättra arbetsmiljön för sig och kollegorna i branschen.

De nya a-kassereglerna är något som engagerar och upprör. På nyhetsplats har vi pratat med Byggnads a-kassa om vad som hänt sedan reglerna infördes.

På debattsidan finns en läsares synpunkter under signaturen ”Erfaren målare”. Han tycker reglerna börjar likna förföljelse. Vad tycker du? Debatten är fri.

Skicka in dina synpunkter om a-kassa eller annat som engagerar dig. Du kan vara anonym, men redaktionen behöver ditt namn och kontaktuppgift.

Den offentliga sektorn kan vara på väg att förändra sitt upphandlingssystem.

Helena Forsberg

En av era kollegor berättar om sina erfarenheter av tv-branschen. Målaren Emil Grönholm är med och renoverar spännande objekt i programmet Roomservice. Han berättar om hårt slit snarare än glamour.

Den offentliga sektorn kan vara på väg att förändra sitt upphandlingssystem. Den känslan fick jag när jag gjorde reportage om Vita jobb. Modellen har tidigare prövats i Stockholm, men mer än så blev det inte. Då.

Nu har Malmö genomfört ett pilotprojekt som håller på att utvärderas.

I dagarna tar politikerna där beslut om de ska gå vidare. LO berättar att fler kommuner ligger i startgroparna.

Målarnas facktidning tog reda på att i den lilla värmlandskommunen Kil byggs en skola enligt Vita jobb-modellen. Där kontrolleras att företagarna har kollektivavtalsenliga villor och lärlingar får komma ut i yrkeslivet.

Sedan sist har jag fått en del samtal och mejl från er medlemmar. Det är roligt. Fler läsarkontakter vill jag ha. Hör av er med tips och synpunkter!