Emil Grönholm målar

Drömmen om att bli tv-stjärna har han släppt. Emil Grönholm är den som sliter och gör grovjobbet men syns i bild gör han inte.

Han är programledaren och målaren Johnnie Krigströms stuntmålare.

Emil Grönholm och Kjell Bergkvist framför en av Emils tavlor

På arbetsplatsen

Emils tavlor spelar en välgörande roll

Reportage

– Jag kan stå där till tre på nätterna och sedan upp igen klockan åtta, berättar Emil Grönholm.

Inspelningen av en säsong tar cirka tio veckor. Då lånar målarfirman ut honom vilket han är tacksam för.

– Jag får komma ut på roliga objekt och uppdrag. Det är det som motiverar mig, säger Emil Grönholm.

Sofias Änglar som han medverkade i tidigare är en betydligt större produktion och där syntes även leksandsmålaren i rutan. När han fick möjlighet att vara med i Roomservice valde han det.

Emil Grönholm

– Jag har släppt det där med att synas och få cred för det jag gör.

Lite av Emil Grönholms specialitet har blivit dekorationsmålningar. Han gör stora väggmålningar och nu har han även börjat måla på duk.

– Det är ju synd när man lägger ner massa tid och pengar på en vägg och sen kan man inte ta den med sig, säger Emil Grönholm som i stället kan erbjuda kunderna en stor tavla motsvarande en väggmålning. Han målar också mindre tavlor.

I sitt jobb på Åkerö måleri är han mest i privatbostäder, vilket passar Emil Grönholm bäst. Han säger att han får panik på stora byggen och inte trivs med att vara kvar på samma ställe så länge. Vid sidan av sin heltidsanställning har han det egna företaget Creative Crew.

När han kommer hem går han gärna till sin studiohörna. För Emil Grönholm flyter jobb och hobby ihop. Sambon Nicole Edstrand berättar att hon går dit för att se efter att han lever.

En av Emil Grönholms målningar

En av Emil Grönholms målningar

– Emil pratar konstant men när han målar blir det alldeles tyst, säger hon.

Emil Grönholms morfar var målare och Emil följde i hans fotspår. Sin utbildning fick han på Hushagsgymnasiet i Borlänge. Hans lärare uppmuntrade honom att ställa upp i SM redan andra året på gymnasiet.

– Tanken var att testa och ta lärdom till ett annat år. Men jag vann.

Under skoltiden tävlade han framgångsrikt i DM, SM, NM, EM och 2007 representerade han Sverige i VM i Japan. Han vann tapet, färgbrytning och fri dekoration. På totalen blev han bäst i Norden. Genom Australiensiska landslagets tränar fick Emil Grönolm jobb i Australien.

– I Australien är det ovanligt med tapeter och de ligger lång efter i den tekniken de penslar lim och har inga tapetmaskiner. De har också en särskild yrkesgrupp som spacklar och slipar. Som målare kunde man vara ren efter ett arbetspass, berättar Emil Grönholm om erfarenheten ”down under.”

En av Emil Grönholms målningar

En av Emil Grönholms målningar

Emil Grönholm har även viktmässigt gjort en lång resa. När han såg  att det var dags att göra något åt sin livsstil tog han hjälp av en träningsintresserad kompis. I dag är träningen en naturlig del av hans vardag.

– Jag tränar sex dagar i veckan, direkt efter jobbet.

Emil Grönholm berättar att han försöker vara ledig så mycket som möjligt och då målar han.

– Jag kan inte tänka mig något mer avkopplande.

FAKTA

  • Namn: Emil Grönholm
  • Ålder: 25 år
  • Familj: Sambon Nicole Edström
  • Bor: Leksand
  • Jobb: Åkerö Måleri och egna firman Creative Crew
  • Hobby: Träning, att måla
  • Dröm: Förr var tv-grejen det häftiga men nu är den stora drömmen att kunna leva på min målarstudio och kanske hålla kurser.
En av Emil Grönholms målningar