Patrik och Simon får bra kontakt med unga målare. Foto: Patrik Löfgren/KJP foto

  • Patrik och Simon får bra kontakt med unga målare. Foto: Patrik Löfgren/KJP foto

  • Patrik Löfgren, till vänster, och Simon Engevad, till höger, får bra kontakt med unga målare.Foto: Patrik Löfgren/KJP Foto Foto: KJP Foto

  • Matilda Appelqvist är en av de som anmält sig till kurs.Foto: Privat Foto:

Svårt att få unga engagerade i facket?
Nej, det tycker inte Patrik Löfgren och Simon Engevad som under tre dagar samlade in 25 anmälningar till facklig medlemsutbildning.

Patrik Löfgren och Simon Engevad i avdelning fem besökte medlemmar på arbetsplatser i Umeå och Lycksele. Eftersom de är i 25-årsåldern själva så riktade de in sig på yngre medlemmar. De berättade om utbildningen och fick bra respons.
– Det vanligaste är att folk inte ens fått frågan, säger Patrik Löfgren.
Utbildningen ”Om facket” är LO:s tvärfackliga kurs på två dagar för att upplysa om fackets verksamhet. Den som går kursen har inga förpliktelser därefter.
– Det är bara att ta möjligheten och prova om det är något för dig, säger Patrik Löfgren och fortsätter:
– Man får träffa massa trevligt folk och dessutom lära sig något.

Patrik Löfgren förväntar sig inte att alla 25 han och Simon Engevad fått till utbildningen sedan ska engagera sig i facket men om några av dem gör det så är mycket vunnet.
– Vi var noga med att ingen kräver något. Utbildningen är mest för din egen skull. Blir någon sedan intresserad får man ta det därifrån.
Patrik Löfgren har varit med i Målareförbundet ända sedan skoltiden. För fyra år sedan drog en arbetskamrat med honom till ett möte och för ett och ett halvt år sedan gick han en facklig utbildning.
– Det var då jag förstod och verkligen gick in för det här, säger Patrik Löfgren.
Även sambandet mellan facket och socialdemokraterna gick upp för honom då.
– Jag har alltid blivit irriterad över att facket säger vad jag ska rösta på. Men nu förstår jag varför.
Utbildningen ”Om facket” är öppen även för icke medlemmar. Det tycker Patrik Löfgren är bra, då kan alla lära sig mer och sedan ta ställning.
– Jag har inte har så bra koll på fackets alla funktioner och är intresserad att få veta med, säger Matilda Appelqvist som är en av de som anmält sig.
– Det är svårt att säga vilken facklig fråga som är viktigast, men i min situation känns det som att LAS frågan är viktigast, då det är svårt som ung att komma in på arbetsmarknaden.
Patrik Löfgrens bästa råd för att få medlemmarna att engagera sig, delta i möten, ta på sig uppdrag och gå utbildningar är:
– Ställ frågan.
Simon Engevad framhåller att när nya och unga medlemmar engagerar sig så får inte allt dumpas på dessa så de blir less.
– Det är bättre att få en uppgift och göra den ordentligt, säger han.
Simon Engevad som nu är 26 år har varit fackligt aktiv sedan han var 19 år. Han är ursprungligen från Lycksele och tycker att Målarnas fackförbund är dåliga på att besöka inlandet. Tidigare fanns det inte någon skola som var riktigt aktiv mot branschen utan de flesta gjorde som Simon Engevad och drog till Umeå för skolgång. Nu finns måleriutbildning i Lycksele och det blir bättre och bättre.
– Många vet inte att de har rätt att gå utbildning. De tror chefen blir sur och att det kostar, säger Simon Engevad.
– När vi väl hade några namn gick det lättare. Då blev de bara fler och fler som ville gå utbildningen och lära sig mer.
Nu är avdelning fem på stark frammarsch när det gäller att utbilda medlemmarna.

HELENA FORSBERG