Jag tänkte skälla lite på alla som tror sig vara Stålmannen. Väx upp! Det är ok att leka Stålis när man är liten, men inte på jobbet. Varför blir en kille eller tjej som oavsett ålder, och som är lika smart som vem som helst, kanske är förälder och förebild, ändå en dumstrut när målarkläderna kommer på?

Jag träffade så många målare, inte bara på ”min” firma utan även på många andra firmor när jag hade rollen som regionalt skyddsombud. Allt för många känner sig som Stålis, och struntar i det skydd som finns. Man ”kör på” som vanligt för det har man alltid gjort.

Känner du någon som har ont i kroppen? Axlar, nacken, ryggen, knäna, armbågen eller ovanligt trött?

Trodde väl det, förmodligen flera stycken med olika problem.

Tror du då att du är osårbar och det aldrig kommer hända dig? Då måste du fortfarande leka Stålis. Statestiken säger att du också kommer få något problem och inte kan jobba som målare till pensionen, om du inte verkligen är Stålis, då ber jag om ursäkt herr Stålmannen.

Sen kan man ju alltid ”sadla om” till något annat yrke med samma lön, eftersom man har en sådan bred utbildning att man är kvalificerad för nästan vad som helst…

Det sägs att man inte kan lära en gammal hund att sitta, är det så?

Ni som inte är unga och vackra längre, utan bara vackra, tror ni inte att det kan finnas bättre lösningar än det ni växte upp med, som är värda att prova idag? Jag lovar att det faktiskt finns det.

Många lärlingar som kommer från skolan till en erfaren äldre målare kommer ta efter allt denna målare gör, även Stålis beteendet, för så har han ju alltid gjort och han vet ju bäst. Därför är det viktigare än ni förmodligen tänkt på, att se till att lärlingen tar till sig det nya istället för det Stålis gör.

Nu ber jag alla målare om hjälp, gammal och ung, tjej som kille, med att vända skutan mot en bättre arbetsmiljö för oss alla. Var lyhörd för nyheter och våga prova förbättrade verktyg som är utprovade ergonomiskt. Såsom t.ex. Anzas tapetborste som motverkar bl.a. tennisarmbåge, ergoskaftet som med sitt grövre grepp möjliggör ett mindre krampaktigt grepp, spacklar och penslar med grövre grepp, knäskydd, nackmolly eller stödkrage vid takarbete som spara mycket på nackkotorna.

Listan kan göras lång och kom ihåg att det allra bästa är att använda alla hjälpmedel i förebyggande syfte, alltså innan man blir dålig för då kanske man slipper bli just det.

Om du upptäckt att du inte var Stålis för att du blev dålig, så har du fortfarande hjälp om du vågar prova.

Tänk på att det tar i genomsnitt ca 2 veckor att vänja sig vid annorlunda verktyg, så var lite tålmodig.

Har du hört talas om arbetsrotation? Trodde väl det med, men gör ni det när ni är fler och det är ensidigt arbete där ni är, ”giraffen” t.ex.?

Arbetsmiljöverket har testat den och kommit fram till att 15 minuter per timme är max (då pratar vi bara vägg, inte tak) för att undvika belastningsskador, visste du det? Trodde väl inte det.

Masken är ett tjatigt kapitel eller hur? Alla vet allt om den, eller hur? Trodde väl att du tänkte det. Visste du att den där ”bh” masken bara stoppar kottar och småfåglar? Äh, säger du tror jag.

Om du använder en sådan när du sprutar tak och vägg med t.ex. B-milltex en dag, och sen varje gång du tar av bh’n är du ”bara lite” vit innanför runt näsan, så funkade den ju rätt bra, eller hur? Trodde väl att du tänkte det.

Vet du då att det vita du ser är det minst farliga och det riktigt skadliga är så smått att du inte ser det och det går rätt igenom bh’n och rakt ner i lungan? Trodde väl inte det.

Samma sak gäller med allt damm vi har omkring oss.

Ett tips är att använda Sundströms halvmask med P3 partikelfilter och ett litet tunt förfilter som man byter ofta för att skydda partikelfiltret mot igensättning. Den är för tung och klumpig säger du då säkert. Men jag bär då hellre på en tung mask (som inte är särskilt tung) än på en lungsjukdom.

De nya maskerna i Silicon är dessutom mycket bekvämare än om du har någon gammal gråfärgad liggande hemma. Byt då för det ska din arbetsgivare betala.

Vad har du på fötterna då? De utslitna danspjucken eller jumpadojjorna? Nej jag trodde väl inte det. Det funkar bara för Stålis. Riktiga skor spar på ryggen.

Eftersom avtalet ger oss personligt utprovade skyddskor i den utsträckning det behövs så har väl alla som inte är dumstrutar riktiga skor nuförtiden. Tänk också på att en sko man går 8-9 timmar om dagen i, blir förstörd inuti av den fotsvett alla har.

Så på ett år bör du byta oavsett hur hel skon ser ut, för den har tappat sin elasticitet i sulan vilket kan vara skillnaden på ryggbesvär eller inte framöver.

Tillhör du dem som provade skor med tåhätta och trampskydd för några år sen? Som tycker att de klämmer och är stela och hårda? Gör ett nytt försök, det finns riktigt bra skor idag som uppfyller kraven som skyddssko och är lätta och sköna att gå i, t.o.m. snygga om man vill se trendig ut på jobbet.

Kom ihåg att all skyddsutrustning skall vara personligt utprovad vilket innebär att en policy från företaget med ett pristak, eller att bara handla på t.ex. Alcro inte gäller om du inte hittar en sko för just dig inom ramarna. Det kan aldrig vara mer än ett önskemål från företaget, annars är det avtalsbrott.

Hela samhället utvecklas konstant och vi måste hänga med. Utan utveckling hade vi inte haft så idag självklara saker som bil, dator, tv, facket, ergoskaft och nackmolly. Det gäller bara att vi utnyttjar allt vi har.

Så kom igen nu och lägg dumstruten och Stålmannen på hyllan och bli en modern målare.

Mvh  – En gång målare, alltid målare