• Per-Olof Sjöö är GS förbundsordförande och nyvald ordförande för BWI. Foto: Pressbild

GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö valdes till ordförande för det globala facket Building- and woodworkers international (BWI).

Han vill sätta klimathot och hållbar utveckling på agendan.
– Det är en stor ära att få förtroendet att leda BWI in i nästa kongressperiod. Den globala agendan griper alltmer in i medlemmarnas vardag och det är därför av strategisk betydelse att flytta fram de fackliga positionerna även i detta sammanhang, säger Per-Olof Sjöö.
Uppdraget som ordförande är på fyra år. Per-Olof Sjöö har de senaste fyra åren varit vice ordförande i BWI.
– En fråga som jag har saknat i BWI är klimathotet och hur vi kan jobba för att få ett hållbart samhälle också i en kontext sin innefattar arbetsmiljö och schyssta arbetsvillkor, säger Per-Olof Sjöö till Dagens Arbete.

En annan fråga som ska prioriteras är att fler ska få möjlighet att starta fackförbund. Arbetet med att ta fram långsiktiga planer och få alla att hänga med har redan börjat.
Per-Olof Sjöö är en 46-årig trebarnspappa. Uppväxt i de småländska skogarna men nu bosatt i Kungsängen utanför Stockholm. En del tid spenderar han också i Ludvika, Dalarna, där han har sin särbo. Han har en bakgrund som fönstersnickare och blev tidigt politiskt intresserad. Hans far var fackligt aktiv så politik var något som diskuterades i hemmet.
– Min drivkraft är att söka lösningar för ett rättvisare samhälle, skriver Per-Olof Sjöö på GS-fackets hemsida.

Helena Forsberg
helena.forsberg@daladem.se