• Emelie Dammare hade blandade känslor inför att följas av tv-kameror när hon stod inför sin viktiga utmaning. Foto: UR

 


I somras tog Emelie Dammare silver i Yrkes-VM för billackerare.
På onsdag startar tv-serien Yrkesmästarna där du kan följa henne och andra svenska ungdomar på resan mot det stora mästerskapet i Leipzig.

Emelie Dammare hade blandade känslor inför att följas av tv-kameror när hon stod inför sin viktiga utmaning.
– Men de filmar en bra sak och jag tror att vi kan bli viktiga förebilder för unga som står inför valet till gymnasiet eller redan börjat en yrkesutbildning, säger Emelie Dammare.
Det är en tävling som många inte känner till. En tävling som sprider yrkeskunskap mellan länderna och höjer kompetensen och yrkesstoltheten bland unga.

Emelie Dammare från Vikmanshyttan utanför Hedemora lyckades bra och med sin silvermedalj blev hon första kvinna på pallen i grenen billackering. Bara hennes medverkan fick en och annan att höja på ögonbrynen, en tjej i yrket är ovanligt i många av de deltagande länderna.
Till sin hjälp som expert och tränare hade hon Camille Cederlund, som även hon tidigare tävlat i Yrkes-VM. I tv-serien får vi följa uppladdningen som bland annat innehåller deltagande i Kort-Vasan. En utmaning för Emelie som inte är någon sportmänniska.
– Dels var det ett sätt för mig och Camille att komma närmare varandra. Också ett sätt att få till tänket att inget är omöjligt, säger Emelie Dammare.
Vi får också se de spännande momenten som sätter de duktiga yrkesmänniskorna på prov.

På onsdag den 15 januari är det premiär för UR:s Yrkesmästarna som sänds i SVT1. Efter sändning finns avsnitten i urplay.se. Serien ska bidra till att stärka självförtroendet hos eleverna på de yrkesförberedande programmen och höja statusen på praktiska yrken.

HELENA FORSBERG
023-475 72
helena.forsberg@daladem.se

Se en tv-trailer för programmet från UR (som sänds i SVT) här nedan: