Söndagen den 16 juni 2019

← Senaste numret • 5 2019

Målarnas Facktidning nr 5 - 2019
Klicka på bilden

Visfestivalen Kontraband inleder Dan Andersson-veckan

Visfestivalen Kontraband inleder Dan Andersson-veckan

KULTUR I Ludvika, Dalarna, finns en stark vistradition. Varje år hyllas skalden Dan Andersson med en hel vecka. Denna sommar invigs veckan med Visfestivalen kontraband den 27 juli, med några av landets främsta visartister, alla från Dalarna och de flesta från Ludvika.

 

  • Den tvättade varpen hamnar i slambassänger därefter torkas slammet och bränns. Anders Wredelius har lärt sig av de som jobbat ännu längre. Foto: Tomas Nyberg

  • Företagets vd Johan Molin visar hela produktionskedjan i tillverkningen av Falu Rödfärg. Foto: Tomas Nyberg

  • Kulören ändrar sig under bränningen. Foto: Tomas Nyberg

  • Varpen som med åren blivit sand kan tvättas om efter 20 år för att få fram mer pigment. Foto: Tomas Nyberg

  • Ektrumman som var i drift i 100 år användes till för cirka 15 år sedan. Foto: Tomas Nyberg

  • Falu Gruva är ursprunget. Till Falukorven såväl som Falu Rödfärg. Foto: Tomas Nyberg

  • Åke Eriksson har koll på högarnas ålder och vet vilken varp det är dags att tvätta. Foto: Tomas Nyberg

”Det är 250 år av tyst kunskap”

Nyheter

 


– Det är häftigt att tänka sig att för väldigt länge sedan stod en pojke med stenen i handen och avgjorde om den innehöll tillräckligt med metall för att bli kopparmynt eller om den skulle slängas på varphögen, säger Johan Molin.


De stenar som slängdes där under 1500-1900-talet används för att tillverka pigment och färg i dag.


1861 kom Viktor Mauritz Lindström till Falun. Han arbetade som snickare och när han renoverade i ett bostadshus på gruvområdet lämnade han ett brev bakom en lucka. Det han inte visste då var, att i framtiden skulle det huset vara kontor för ett företag som inte bara ser sig som färgtillverkare utan också kulturarvsbärare. Brevet hittades 1954 vid en renovering av huset som i dag är Falu Rödfärgs kontor på gruvområdet i Dalarnas residensstad.

– Det här jobbet är speciellt. Allt har en historia, säger Johan Molin som är vd för världens äldsta aktiebolag. Bolaget som äger Falu rödfärg är Stora Kopparbergs Bergslags AB som grundades 1288.


Det är jubileumsår, färgen har tillverkats i 250 år, i obruten följd och genom världskrig. Från början lastades pigmentet i säckar och färgen kokades hemma på gårdarna. Under industrialismen ökade efterfrågan på det bekväma med färdig färg. Från 1930-talet har pigmentet från Falu gruva levererats till olika kokerier runt om i Sverige.

Det tog 249 år men ifjol togs tillverkningen hem till Falun. Pigmentet bränns och färgen kokas i lokaler bredvid varphögarna som utgör råvaran till färgen.

– När färgen kokades på olika ställen varierade kvaliteten alldeles för mycket. Marknadsföringen blev också lidande. Grossisterna pressade priset och premiumvärdet tappades bort, säger Johan Molin.

– Nu har vi en enda kvalitetssäkrad produkt och vi vet exakt vad vi säljer. Priset har stigit och för oss är det viktigt att förklara skillnaden.

Enligt Johan Molin tappade företaget en miljon liter i försäljning men är nu lönsamma liksom återförsäljarna. Och konsumenterna är nöjda.

– Vår affärsidé är att vårda, bevara och utveckla ett svenskt kulturarv.


Andra företag kan sälja rödfärg men aldrig Falu Rödfärg med husgaveln som kännetecken. Slamfärg görs även på andra håll. Varje gruva är unik med sin mineralsammansättning.

– Det är bara vi som får använda pigment från Falu Gruva. Men receptet är ingen hemlighet, det finns på vår hemsida, säger Johan Molin.

Det anrika bolagets vd lyfter fram den äkta lystern och uv-stabiliteten som fördelar med färgen från Falun. I femton års tid har det kokats färg på gruvområdet men i år har takten trappats upp med 300 procent.

– De gör ett otroligt jobb ute i produktionen och för första gången har vi skiftgång i stort sett året om, säger Johan Molin.


Han framhåller yrkeskunskapen som inte går att lära i skolan. Bränningen är ett hantverk med fingertoppskänsla. Det krävs rätt temperatur för att få rätt kulör på pigmentet. Förhållandena är inte alltid lika. Prover tas varje timme och det är ögat som får vara måttstock.

– Det är 250 år av tyst kunskap som förs från de äldre till de yngre.


Även om Johan Molin håller på traditionen så anser han också att man måste våga utveckla sig. I dag används hjullastare istället för häst och vagn, ektrumman som var i drift i 100 år användes till för cirka 15 år sedan. Företaget har i år installerat en toppmodern tappanläggning. Den traditionella slamfärgen finns i kulörerna röd, ljusröd, grå och svart. I alla tider har den varit vattenbaserad och består av 20 naturliga mineraler.


Åke Eriksson kör hjullastaren som hämtar råvaran och tippar den i inlastningsfickorna. När materialet har tvättats och siktats för att ta vara på det som ska bli pigment så skickas resterna ut. Varpen går att återanvända efter cirka 20 år. Åke Eriksson är den som vet skillnaden på högarna och vilken det är dags att ta av.

– På senare tid har högarna också märkts med gps, berättar Åke Eriksson.


Varpen går inte att återanvända hur många gånger som helst. 80-90 år räcker det som ligger ovan mark. Eftersom Falu Gruva är ett världsarv kommer Unesco knappast att godkänna någon ny brytning. Hoppet står till prospekteringar i närområdet.

Den tvättade varpen hamnar i slambassänger varefter slammet torkas och bränns.


Anders Wredelius är operatör på alla områden inom färgfabriken. Han har varit anställd sedan 1997 och lärt sig jobbet av de som jobbat ännu längre.

– Hur saker reagerar när man bränner går inte att berätta. Man måste se, säger Anders Wredelius.

Efter bränning så mals pigmentet som sedan lagras eller kokas direkt. Från april till oktober är tiden för slamning. Efter älgjakten görs underhållsarbete. Från november till februari bränns pigmentet och december till augusti kokas färgen.

– Det är viktigt att förstå vad jag ska måla med. Seriösa målare och återförsäljare kan förklara vad kunden får och vad kvaliteten står för. Man är alltid välkommen hit att besöka oss, säger Johan Molin.


Helena Forsberg

helena.forsberg@mittmedia.seMaila artikeln  Dela på Facebook
2014-01-23 11:27


Mer Nyheter

Ida inspirerar andra: ”Du kan också göra det här”

Ida Lindgren-Hawée säger så här om att hon är aktiv i facket: – Varför ska jag pröjsa fö...

Colorama växer med Svenska Färghusgruppen

Från 1 januari nästa år införlivas Svenska Färghusgruppens butiker i Colorama. Det inneb...

Förare omkom när grävmaskin föll över stup

En man i 45-årsåldern miste sitt liv i förra veckan när han utförde arbete med en grävmas...

Kraftig höjning av maxstraff för arbetsmiljöbrott på företag

Från 10 till 500 miljoner. Så mycket ska maxbeloppet höjas för de företagsböter som bland...

Finns det bly i färgen? – så borstar du fasaden säkert

Utomhussäsongen är igång och andra färghinkar kommer fram. Vi har tittat närmare på förek...

6F: Vi vill skrota industriavtalet

Slopa industriavtalet och inför en ny modell med kraftiga låglönesatsningar som gynnar kv...

Lönebildning: Sju skäl att skrota märket

Den nuvarande lönemodellen har lett till för låga löneökningar som missgynnar arbetare oc...

Så avgörs din lön – allt du behöver veta om ”märket”

Hur mycket du får i löneförhöjning utgår från Industriavtalet och det så kallade märket. ...

Unga män överrepresenterade i olycksstatistiken

Unga män i åldrarna 16-24 år är starkt överrepresenterade i statistiken över anmälda arbe...

A-kassornas tapp ledde till lägre löner

När a-kassornas avgifter höjdes minskade anslutningsgraden med tio procentenheter. En ny ...

Nyheter

Ida inspirerar andra: ”Du kan också göra det här”

Ida Lindgren-Hawée säger så här om att hon är aktiv i facket:
– Varför ska jag pröjsa för något om jag inte är med och gör min röst hörd?
Hon var en av kvinnorna som träffades när Målareförbundet och Elektrikerförbundet höll en gemensam nätverksträff i Solna.
På träffen i avdelning 1 lärde …

...

Colorama växer med Svenska Färghusgruppen

Från 1 januari nästa år införlivas Svenska Färghusgruppens butiker i Colorama.
Det innebär en ökning från 158 till 173 butiker vilket gör Colorama till den största oberoende färghandelskedjan i Norden.
Colorama omsätter i dag cirka 2,65 miljarder svenska kronor per år varav ungefär hälften utgörs av försäljning till den professionella …

...

Förare omkom när grävmaskin föll över stup

En man i 45-årsåldern miste sitt liv i förra veckan när han utförde arbete med en grävmaskin. Fordonet föll över en kant och rasade mellan 15 och 20 meter.
Det var i måndags förra veckan, den 3 juni, som en man avled när en arbetsplatsolycka inträffade i Långaryd i Hylte …

...

Kraftig höjning av maxstraff för arbetsmiljöbrott på företag

Från 10 till 500 miljoner. Så mycket ska maxbeloppet höjas för de företagsböter som bland annat delas ut vid arbetsmiljöbrott.
– Det måste kosta om man slarvar på företaget, till exempel med arbetsmiljön.
Så motiverar justitieminister Morgan Johansson (S) dagens besked om att höja maxbeloppet på företagsböter från 10 miljoner till …

...

Finns det bly i färgen? – så borstar du fasaden säkert

Utomhussäsongen är igång och andra färghinkar kommer fram. Vi har tittat närmare på förekomsten av bly och vad ni ska tänka på. Framförallt ska man tänka till när man skrapar eller borstar bort gammal färg.
Om ett hus är målat före 1970-talet finns en risk att färgerna innehåller bly.
– Blyprov …

...

6F: Vi vill skrota industriavtalet

Slopa industriavtalet och inför en ny modell med kraftiga låglönesatsningar som gynnar kvinnorna. Det föreslår nu Målareförbundet och de övriga förbunden i 6F.
Den svenska lönebildningsmodellen där industrin går först och sluter avtal har stora brister. Det menar Fastighets och övriga förbund i 6F.

...

Lönebildning: Sju skäl att skrota märket

Den nuvarande lönemodellen har lett till för låga löneökningar som missgynnar arbetare och är dåliga för samhällsekonomin. I dag, tisdag, väntas facken inom 6F presentera sitt alternativ. I ryggen har de sju rapporter från namnkunniga utredare.
Arbetsgivarsidan vill gärna hålla nere lönerna – facken och medlemmarna vill höja dem. Argumenten …

...

Så avgörs din lön – allt du behöver veta om ”märket”

Hur mycket du får i löneförhöjning utgår från Industriavtalet och det så kallade märket. Det här vill facken i 6F ändra på. Men varför bestämmer industrin din lön och hur fungerar det? Här får du hela bakgrunden.
Vad är märket?
Sedan 1998 har exportindustrin angett takten för löneförhöjningarna i alla branscher …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o LO Mediehus - Box 826 - 101 36 Stockholm

Om Kakor