Alexander Andersson föredrar helmask när han lackar

  • Alexander Andersson föredrar helmask när han lackar. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Stefan Nyholm berättar hur han och färgleverantören prövat sig fram och utvecklat den vattenbaserade färgen. Foto: Tomas Nyberg

  • Johnny Svensson slipper thinnerlukten men är medveten om att han fortfarande behöver skydda sig. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Frida Nyholm är en av sex anställda och med ny line väntar nyanställningar. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Lars Bergström hade en del synpunkter vid sin skyddsrond för ett par år sedan. När han följer upp är han nöjd med resultatet och har ett bra samarbete med företagaren Stefan Nyholm. Foto: Tomas Nyberg

  • Matti Nordström använder en ny bläster och fick instruktioner av den som installerade den. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Lasse Nilsson är friskare i en arbetsmiljö med färre gifter. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

För en rostskyddslackering i Strömsund har den miljövänliga lacken lett till färre sjukskrivningar. Men Målareförbundet påpekar att inte heller den vattenbaserade färgen är ofarlig. Skyddsronder på företaget har lett till en bättre arbetsmiljö.

Stefan Nyholm visar runt på Nyholms lack och bläster i Strömsund tio mil norr om Östersund. Företagaren började med vattenbaserat för tio år sedan. Sedan tre år satsar han fullt ut och i dag målar de till 90 procent med vattenbaserad lack.

– Det är svårt att få kunderna att förstå att det håller lika bra, säger Stefan Nyholm som flertalet gånger har bevisat att det till och med blir bättre.

– Det krävs mer noggrannhet, men är du det så håller vattenfärgen bättre.

Produkten måste vara rumtempererad när du ska måla den och den måste vara torr när du kör ut den i kylan. Nyholms lack och bläster har jobbat bort torkugnarna. Kunden får vänta en dag längre men det är bättre för miljön. Stefan Nyholms recept för att överleva i Strömsund är inte att pruta på priset utan visa han är duktig och miljövänlig.

– Jag tror att man måste ha ett miljötänk för att kunna finnas kvar i framtiden.

Den vattenbaserade färgen är lika skitig att måla med men det luktar inte. Dammet är farligt och det ska man skydda sig mot.

– Det sugs ut inom 30-40 sekunder, säger Stefan Nyholm och visar ventilationen med tre filteranläggningar som suger ut och tar in renad luft.

Dammkornen som blir kvar är tunga och lägger sig på golvet – som sopas tre gånger i veckan.

Alla kan ju bli sjuka, men det är ingen som längre är hemma på grund av huvudvärk efter att ha stått i thinnerstinkande lokaler. Enligt Stefan Nyholm har sjukskrivningarna minskat med 120 timmar sedan de gick över till vattenbaserat.

Lars Bergström, ombudsman och Regionalt skyddsombud på Målareförbundets avdelning 10, berättar om en skyddsrond för snart två år sedan som ledde till förbättringar och nya medlemmar till förbundet.

– De anställda fick utbildning om härdplaster, maskutbildning och mer kunskap om skyddsutrustning, säger Lars Bergström.

Ett kontor byggdes i verkstaden. En bläster som läckte behövde tätas och ventilationen förbättrades.

– Det mättes också upp isocyanater, men det fanns inget att anmärka på.

Stefan Nyholm berättar att isocyanater som kan orsaka astma bara finns i toppfärgen, därför lägger de flera lager grundfärg.

Lasse Nilsson jobbade tidigare på ett annat företag där lösningsbaserade färger användes. Det luktade om allt och kladdigt var det.

– Även här använder jag heltäckande kläder, men att slippa lukten är ju underbart. Och jag kan använda en enklare mask, säger Lasse Nilsson.

– Jag blir inte sjuk heller.

Han berättar glatt om sin arbetsplats där chefen äter och fikar med de anställda.

– Vi hjälps åt, Stefan bestämmer inte enväldigt, säger Lasse Nilsson och berättar att han haft några idéer som utvecklats på företaget bland annat har ljuset i boxen blivit mycket bättre.

Johnny Svensson har jobbat på företaget i fyra år. Mesta tiden målar han, men alla gör allt så han hänger och blästrar också. Han är medveten om vikten att skydda sig även om färgerna är vattenbaserade.

– Jag använder mask, overall, handskar och skyddsglasögon.

Alexander Andersson drar på sig overall och handskar. Han använder helmask.

– Jag tycker den är bekvämare. Den skyddar också panna och ögon, säger Alexander Andersson.

Nyholms lack och bläster har idag sex anställda. En ny produktionslinje ska byggas och Stefan Nyholm räknar med att nyanställa två personer. Lackeringsfirman ligger på ett industriområde i Strömsund granne med företaget Engcon som också är en av de största kunderna. En annan stor kund är plogtillverkaren Mähler och Bräcke forest.