• En trapp föll ihop på måndagen på bygget, varav två byggnadsarbetare skadades i samband med fallet. En av dem vårdas nu på akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: Mikael Forslund

 


[artikelintro]På måndagen inträffade det en arbetsplatsolycka på ett bygge på Galgberget i Falun.
En av de två skadade vårdas numera på akademiska sjukhuset i Uppsala för en huvudskada.[/artikelintro]

Det var på eftermiddagen som trappen vid det nya vård- och omsorgsboendet föll ihop.
Och med i fallet drog även två byggnadsarbetare.
– De skulle tillsammans bära upp en mattrulle för trappan när den plötsligt rasade ihop, säger Fredrik Jansson, regionalt skyddsombud på Byggnads Gävle-Dala till facktidningen Byggnadsarbetaren.

Enligt Byggnadsarbetaren ska trappan av trä ha monterat före jul. Orsaken till att den plötsligt rasade är fortfarande oklart.
Olle Wiking är chef för kommunfastigheter i Falu kommun.
– Polisen har varit på platsen och olyckan är anmäld till arbetsmiljöverket för utredning, förklarar han.
Han förtydligar att det enbart är just platsen kring trappen som spärrats av, inte hela området, på byggarbetsplatsen. Det innebär att bygget kan fortsätta runt omkring.

Byggnaden, som i framtiden ska bli ett vård- och omsorgsboende, byggs av E3 Constructions AB för Falu kommun. Efter olyckan som inträffade på arbetsplatsen fördes de båda männen omedelbart till Falu Lasarett.
– Den ena mannen blev helt återställd, medan den andra fick en huvudskada, bekräftar Jonas Vilhelmsson, som är vd för E3 Constructions.
Vilhelmsson berättar även att mannen numera vårdas på akademiska sjukhuset i Uppsala för sina skador. Men hur illa det är med honom, förklarar vd:n, att man helt enkelt inte vet än.
Enligt akademiska sjukhuset inkom mannen i går kväll med allvarliga skador. För tillfället ligger han på intensivvårdsavdelningen för livshotande skador, men läget uppges vara stabilt.

Sofie Lind
sofie.lind@daladem.se