• Anna Selander, i mitten på bilden, vann kvalet till SM i måleri som avgjordes i Umeå. Julia Svensson och Emil Eriksson kom på andra och tredje plats. Foto:

Yrkes-SM 2014 avgörs i Umeå den 14-16 maj. Drygt 40 yrken är anmälda vilket är rekord sedan starten 2004. För Målarna är sex av nio deltagare klara när en kvaltävling återstår.

Arrangörerna räknar med cirka 350 deltagande ungdomar. Yrkes-SM syftar till att hitta Sveriges skickligaste ungdomar inom praktiska yrken. Vinnarna blir en del av Yrkeslandslaget som tävlar i EM i Lille i oktober samt i VM i Sao Paulo 2015.
Målarnas fackförbund och Målaremästarna arrangerar tre kvaltävlingar. Vid den senaste som hölls i Umeå vann Anna Selander. Tillsammans med tvåan Julia Svensson och trean Emil Eriksson gick hon därmed vidare till SM-tävlingarna. Sedan tidigare är Carolina Forssander, Dennis Olsson och Jenny Albertsson klara. Den sista kvaltävlingen hålls i Kristianstad första veckan i mars.

Yrkes-SM är en satsning för att öka intresset för, och rekryteringen till, yrkesutbildningar. Under tre dagar tävlar yrkesskickliga ungdomar i en mängd olika yrkeskategorier inom bygg, design, industri, it, service och teknik.
Utöver tävlingarna genomförs en rad konferenser och seminarier för bland annat studie- och yrkesvägledare och för skolchefer och skolpolitiker om aktuell skolpolitik.
– Yrkes-SM är en angelägen nationell mötesplats för alla som arbetar med yrkesutbildning. För besökande ungdomar vill vi förmedla budskap om möjligheterna om man väljer en gymnasial yrkesutbildning, säger Tommy Hellström, kanslichef WorldSkills Sweden.

För besökande ungdomar erbjuds guidning av studenter från Studie- och yrkesvalsprogrammet vid Umeå universitet.
I år deltar även gymnasiesärskolan för första gången inom bland annat vård och omsorg, handel, fastighet, matlagning och lantbruk samt en rad estetiska områden. Klart är också att värdar för Yrkes-SM är radioprofilerna Carolina Miskovsky och Gerhard Stenlund. Yrkes-SM 2014 sker i samarbete mellan WorldSkills Sweden och Region Västerbotten, Nolia, Umeå kommun i samverkan med en rad andra kommuner i norr.