Lördagen den 21 juli 2018

← Senaste numret • 5 2018

Målarnas Facktidning nr 5 - 2018
Klicka på bilden

"Här är argumenten för S i valet"

"Här är argumenten för S i valet"

DEBATT ”Det är viktigt att Socialdemokraterna vinner valet och kan vara med och fortsätta regera landet efter den 9 september, då det är val till riksdagen”, skriver Nisse Lindblom.

  • Jan-Åke Öberg poängterar vikten av säkerheten i bilarna. En del av det han ville med motionen Säker last har uppfyllts och andra delar återstår. Foto: Helena Forsberg

  • Foto: Helena Forsberg

  • Johan Ryttare är skyddsombud på Miljönären i Falun. Han gör skyddsrond även i bilarna. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • På Prevents hemsida finns en checklista för skyddsrond i hantverkarbilar. Foto: Tomas Nyberg

Olycka satte fokus på säkerheten

Nyheter

Även bilen är en arbetsplats där skyddsrond ska göras enligt Arbetsmiljöverket. Men allt för få skyddsombud gör säkerhetskontroll i bilarna och många målare saknar utbildning för att säkra lasten rätt.


En allvarlig olycka där en kraftig brand utbröt inträffade på E4 i Stockholm 2009. Inblandad i olyckan, men inte orsak till den, var en servicebil från Sandå. Jan-Åke Öberg, Stockholm, berättar att han hörde om olyckan som orsakade trafikstockning. Han tog en annan väg och fick senare höra att den drabbat hans kollegor.

– Chauffören tog sig ur bilen och kunde hjälpa den kvinnliga målaren ut. Hon fick brännskador och båda chockades, säger Jan-Åke Öberg.

Men olyckan hade kunnat sluta än värre. Bakom den tunna skiljeväggen av plåt fanns en 150 kilo tung sandspackelspruta.

– Föraren som tidigare arbetat som lastbilschaufför hade kunskap och hade tack och lov säkrat lasten på rätt sätt.

Den här olyckan fick Jan-Åke Öberg att fundera kring hur det ser ut på företagen, vilken kunskap har målarna och deras chefer. Han och Åke Wanström skrev en motion, Säkra tranporter, till förbundsmötet 2010. I motionen som antogs av förbundsmötet står att förbundet ska utbilda regionala skyddsombud och skyddsombud i transportsäkerhet, att tranportsäkerhetsfrågor införs i checklistorna för skyddsombuden och att förbundet tar fram en lättläst med informativ broschyr om hur man transporterar på ett säkert sätt.


Vid den senaste utbildningen för regionala skyddsombud var det meningen att TYA, Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd, skulle hålla i ett utbildningspass om säker transportering, det blev inställt på grund av sjukdom.

Förbundets ombudsman Jan Staaf berättar att Prevent har en checklista för skyddsrond och enligt Arbetsmiljöverket är bilen, även en privat bil som används i tjänsten en arbetsplats där skyddsrond ska göras.

– När vi gör skyddsrond på firman går vi igenom även bilarna, säger Johan Ryttare som är skyddsombud på Miljönären i Falun och berättar att han då använder Prevents checklista.

Ombudsman Conny Andersson är medveten om att många målare känner sig mer eller mindre tvingade att köra färg och material åt arbetsgivaren i sin privata bil men poängterar att arbetstagaren inte har någon skyldighet att använda sin privata bil i tjänsten.

– Om arbetstagaren ändå väljer att använda sin bil finns ingen skyldighet att transportera material åt arbetsgivaren. Verktygen ska arbetstagaren däremot frakta med sig, säger Conny Andersson.


Den som använder sin egen bil i tjänsten tar risker på flera sätt. Vid en olycka spills färg ut, risken för kroppsskador ökar, då det i de flesta fall saknas lastförskjutningsgaller och liknande i den privata bilen, du som sätter dig i din privata bil med arbetskläderna på drar hem damm och eventuella vägglöss till ditt hem och din familj.

– Försäkringsbolagen har ingen skyldighet att ersätta invändig rengöring av bilen om olyckan är framme och färg spiller ut inne i bilen. För att försäkringen skall gälla skall bilen försäkras som tjänstebil, säger Conny Andersson.


Läs även: Låg säkerhet i hantverksbilar


Helena Forsberg

helena.forsberg@daladem.se


 Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2014-03-18 11:00


Mer Nyheter

602 byggbolag i konkurs – men branschen gör uppsving

Under årets första halva har 602 byggbolag gått i konkurs – en högre nivå än samma period...

Dödsolycka på bygge – fick balk över sig

En 24-årig man avled under torsdagskvällen efter att han fått en balk över sig på en bygg...

Ove räds inte nyheter

Utvecklingen av färgsprutor och arbetshjälpmedel går i rätt riktning. Det kommer fler var...

Är gurkor viktigare än människor?

Nu sätter Målareförbundets avdelning 3 i Västsverige, fokus på oseriösa underentreprenöre...

Frilans Finans startar gul fackklubb

En gul fackförening har startats av företaget Frilans Finans. Det uppger företagets VD St...

Föll genom tak – utredning om dödsolycka läggs ned

Arbetaren föll åtta meter genom taket och avled senare av sina skador. Nu läggs dock föru...

De anställda bjöds på fest – sedan varslades de

Esab tog över Sandviks verksamhet och de anställda bjöds på fest. Bakom kulisserna hade f...

Besättningsman fick ström genom kroppen

Besättningsmannen arbetade på ett fartyg utanför södra Öland när han fick ström genom kro...

Begravdes i rasmassor efter vattenläcka

Lera och jord rasade ned i grävhålet och begravde arbetaren, som jobbade med att laga en ...

Sveff kritiserar färgtest – men Folksam står fast

Sveff kritiserar Folksams test av utomhusfärger, där endast tre av 46 färger godkändes. F...

Nyheter

602 byggbolag i konkurs – men branschen gör uppsving

Under årets första halva har 602 byggbolag gått i konkurs – en högre nivå än samma period förra året, skriver Byggnadsarbetaren.
Enligt statistik från kreditupplysningsföretaget UC har byggkonkurserna ökat under det första halvåret i år, jämfört med 2017.
Samma trend kan observeras även inom …

...

Dödsolycka på bygge – fick balk över sig

En 24-årig man avled under torsdagskvällen efter att han fått en balk över sig på en byggarbetsplats i Stockholm, skriver Aftonbladet.
Larmet om arbetsplatsolyckan kom klockan 18.34 på torsdagskvällen. En 24-årig man hemmahörande i Värmland hade fått en fallande balk över sig på ett bygge …

...

Ove räds inte nyheter

Utvecklingen av färgsprutor och arbetshjälpmedel går i rätt riktning. Det kommer fler varianter och lösningar för olika typer av jobb.
– Ja, det har hänt mycket och det är kanon. Det sparar kroppen och det behöver vi.
Det säger och tycker Ove Elmqvist, målare på Sandå Alingsås – och han borde …

...

Är gurkor viktigare än människor?

Nu sätter Målareförbundets avdelning 3 i Västsverige, fokus på oseriösa underentreprenörer. Med oanmälda besök på byggarbetsplatserna vill man motverka avtalsbrott och utnyttjande av utländsk arbetskraft.
Jan-Ove Berg, ombudsman i Målareförbundets avdelning 3, förbereder dagens besök på några byggarbetsplatser i Göteborg tillsammans med Johan Svedestad och Zlatko Lackovic. Johan och Zlatko …

...

Frilans Finans startar gul fackklubb

En gul fackförening har startats av företaget Frilans Finans. Det uppger företagets VD Stephen Schad under Journalistförbundets seminarium i Almedalen, skriver tidningen Journalisten.
Ett fack som kontrolleras av arbetsgivaren. Det är i korthet definitionen på ett så kallat ”gult fackförbund”. Egenanställningsföretaget Frilans Finans …

...

Föll genom tak – utredning om dödsolycka läggs ned

Arbetaren föll åtta meter genom taket och avled senare av sina skador. Nu läggs dock förundersökningen om arbetsmiljöbrott ned, skriver Byggnadsarbetaren.
Olyckan inträffade i augusti förra året, i samband med ett byggnadsarbete på en gård i Sjöbo. En man arbetade med att byta …

...

De anställda bjöds på fest – sedan varslades de

Esab tog över Sandviks verksamhet och de anställda bjöds på fest. Bakom kulisserna hade företaget dock redan meddelat Arbetsförmedlingen att tillverkningen skulle flyttas till Tjeckien – och de flesta av arbetarna sägas upp. Detta skriver Dagens Arbete.

I början av januari övertogs Sandviks …

...

Besättningsman fick ström genom kroppen

Besättningsmannen arbetade på ett fartyg utanför södra Öland när han fick ström genom kroppen och tvingades hämtas med räddningshelikopter.
Det var på eftermiddagen den 27 juni som polisen larmades till ett fartyg utanför Ölands kust, i höjd med Mörbylånga. En besättningsman hade råkat ut för en arbetsplatsolycka, där han …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor