• Daniel Nyrén. Foto: Tomas Nyberg

  • Daniel Nyrén. Foto: Tomas Nyberg

  • Daniel Nyrén. Foto: Tomas Nyberg

  • Gustav Wåhlstrand. Foto: Tomas Nyberg

  • Rober Wingstedt och Peter Skarpnord. Foto: Tomas Nyberg

  • Daniel Nyrén. Foto: Tomas Nyberg

  • Gustav Wåhlstedt. Foto: Tomas Nyberg

The Grand Minnows är ett band som på kort tid spelat in en ep och en singel och nu börjar spelningarna trilla in. Två av bandmedlemmarna är målare och vi åkte till Kalmar för att träffa dem.

Flera av bandets medlemmar är kompisar sedan länge. De har spelat tillsammans och i andra band. När målaren Daniel Nyrén fick tips av en jobbarkompis att det fanns en målare på Öland som satt i en källare och spelade så träffade de Gustav Wåhlstrand. Personkemin stämde direkt och bandet The Grand Minnows bildades. Namnets direkta översättning är De stora småfiskarna.
Så många livespelningar har det inte blivit än, men skivsläppen har fått positiv respons och spelförfrågningarna har börjat flöda in.
– Vi har försökt spela in så mycket som möjligt för att ha något att visa, säger Daniel Nyrén.
Deras musik finns att köpa på streamingtjänster som Spotify och Itunes. De beskriver sin musik som indierock med en touch av svensk melankoli. Smakprov finns att lyssna på genom deras Facebooksida.
– Först och främst spelar vi för att det är kul, säger Daniel Nyrén.
– Men skulle det gå bra är det naturligtvis ut och spela så mycket som möjligt vi vill. I Tyskland och Norden.

Båda målarna i bandet tycker det fungerar bra att kombinera yrket med musiken tack vare friheten i jobbet och tillmötesgående arbetsgivare.
– Enda nackdelen med yrket är att kroppen tar stryk, säger Daniel Nyrén som till att börja med gick just musikgymnasium i Oskarshamn.
Han tröttnade rätt snart på de långa bussresorna och hoppade av. Istället blev han undersköterska och jobbade inom psykvården. När han bestämde sig för att bli målare som traditionell lärling upptäckte han att det var svårt att få någon arbetsgivare att ta sig an en lärling
– Jag ringde och tjatade på en arbetsgivare i ett års tid för att få plats och till slut gick det vägen, säger Daniel Nyrén som tycker att lärling är ett bra sätt att lära sig yrket.

Även Gustav Wåhlstrand utbildade sig som traditionell lärling. Han har en bakgrund som kock. Gustav bor med sin familj på Öland och i hushållet finns också en talförd amazonpapegoja. Gustav ägnar sig gärna åt sportfiske och skateboard.
För Daniel Nyrén som bor i Kalmar med sin sambo upptar musiken den mesta av fritiden.
– Jag har gett mig fan på att vi ska lyckas, säger Daniel Nyrén som gärna skulle gå ner i tid för att hinna spela mer om möjligheten ges.
– Men jag tror inte jag skulle fixa att bara hålla på med musik. Jag har vant mig med att gå upp på morgonen och hålla igång hela dagen.

För de som inte kan köpa sig en plats i stjärnglansen är det hårt arbete som gäller och Daniel Nyrén bearbetar kontakterna i skivbranschen målinriktat.
– Vi har management på gång.
The Grand Minnows består av: Daniel Nyrén, sång och gitarr, Gustav Wåhlstrand, sång och gitarr, Robert Wingstedt, trummor, Joel Eliasson, gitarr och Peter Skarpnord, bas. I bandet bidrar alla med sitt. Ingen kan ta på sig äran för en hel låt.
– Man får inte vara så stolt utan använda det som blir bäst, säger Daniel Nyrén.

Helena Forsberg
helena.forsberg@daladem.se

Speldatum

3 maj: Invigning av ny klubb på Byttan i Kalmar.
10 maj: Förband till Nomads på Daltons motorcykelklubb i Läckeby.
19 maj: Festival på Högalid i Smedby.
29 maj: Underbara bar i Stockholm.

Här finns musiken

Musiken finns på Spotify, Itunes, Deezer, Cdon med flera.
The Grand Minnows finns på Facebook, Instagram och Twitter.
Hemsida: thegrandminnows.com