• Bengt Alberg är ordförande i Lackerarnas riksorganisation inom Målareförbundet. Foto: Tomas Nyberg

  • Håkan Blixt från Bilproffs besökte provdagarna. Foto: Tomas Nyberg

  • Jonas Brinkemar är lärare för Bilskadereparatörer. Den utbildningen i Falun följer i lackskolans spår och genomförde i år ett Yrkesprov även de. Foto: Tomas Nyberg

  • Bryce Norgren, Westerlundska i Enköping, tyckte det var kul att vara i Falun och göra Yrkesprovet. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Camille Cederlund, som tidigare vunnit SM och tävlat i VM samt coachat andra till VM är lärare på Lackskolan. Här sätts även hon på prov. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Evelina Haglöf har jobb som väntar efter studenten. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Filip Warg, från Falun, är en av de elever som vet hur viktigt det är att använda skyddskläder och mask. Det bedöms också i provet. Foto: Tomas Nyberg

  • Mats Eriksson, Bryce Norgren och Bengt Bengtsson från Enköping berömmer Yrkesprovet som Lackskolan i Falun arrangerar. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Markus Malmén, Mantorp, gjorde Yrkesprovet och tävlade samtidigt om en plats till SM. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

NYHETER
På Lackskolan i Falun har Yrkesprovet genomförts för tredje året. Förutom de egna studenterna kom ungdomar och vuxenelever från övriga landet, Norden och Tyskland.
Provet sållar också fram de fyra bästa för dagen som får tävla i Yrkes-SM i Umeå den 14-16 maj.

Yrkesprovet har tagits fram av lärarna på skolan. Det består av praktiska och teoretiska moment som utförs under sju timmar.
– Det ger betydligt mer fokuserade elever som vet vart de är på väg och vad som förväntas av dem, säger Björn Wilhelmsson, lärare på skolan
Yrkesprovet görs av de elever som går sista året på Lackskolan i Falun eller någon av deras partnerskolor. Partnerskolor innebär att elever som går fordonslinjen i en kommun som inte har lack kan göra lackdelen i Falun medan kärnämnen studeras på hemmaplan. Men även andra skolor anmäler elever som vill vara med och göra Yrkesprovet.
Sammanlagt 40 personer testade sina kunskaper under provveckan, varav ett 20-tal också deltog i uttagningen till Yrkes-SM där den bästa får tävla i VM i Brasilien 2015. Sverige har genom åren tagit fyra VM-medaljer i billackering och samtliga medaljörer har gått på Haraldsboskolan.
– Det är en av de bästa lackskolorna i landet, säger Bengt Alberg, ordförande i Lackerarnas rikssektion inom Målareförbundet.

Folk från branschen vi pratar med berättar om Haraldsboskolans intresserade och drivande lärare. I dag heter de Camille Cederlund och Björn Wilhelmsson, men även tidigare lärare har varit viktiga för att sätta skolan på kartan.
– Alla hantverksyrken har tagit stryk i skolreformen. Så vi måste göra något, säger Björn Wilhelmsson som ser Yrkesprovet som ett sätt att motivera eleverna men också visa upp skolan och yrket för att attrahera nya elever och få yrkesutbildningen att överleva.
– Vi har gjort filmer som visar vad man får lära sig och vad som förväntas.
Evelina Haglöf, från Borlänge, var en av de elever som gjorde Yrkesprovet och hon hade som mål att göra så bra som möjligt. Inom kort är det studenten och Evelina känner att hon valt rätt utbildning.
– I går fick jag ett jobberbjudande från ett företag här i Falutrakten, säger en glad Evelina Haglöf.
Även lärarna Björn Wilhelmsson och Camille Cederlund gjorde Yrkesprovet.
– Det var den mest lärorika dagen på jobbet, att få erfara det här ur elevperspektiv, säger Björn Wilhelmsson och berättar att de uppmanat lärare och handledare på företagen att göra provet. Flera hade anmält sig.

Westerlundska gymnasiet från Enköping gör en seriös satsning. De åkte upp till Falun i höstas för att hämta likvärdiga plåtar att träna på och för att eleverna skulle få bekanta sig med miljön. Till årets prov har de tävlande och läraren Mats Eriksson sällskap dels av pensionerade läraren Bengt Bengtsson och en elev från årskurs två som är med för att se och lära.
– När jag blev lackerare fick man ett bevis för att man kunde yrket. Nu finns inte gesällprovet. Det är bra att man gör det här i Falun och de är duktiga, säger Bengt Bengtsson.
Lackerarnas yrkesnämnd som består av Målareförbundet och arbetsgivarsidan har i dag ett slutprov för lackerare som enbart är teoretiskt. Det pågår diskussioner om Yrkesprovet ska ersätta slutprovet och på sikt kanske det kan bli ett gesällprov. I tidigare avtalsförhandlingar har parterna pratat om gesällprov men inte kommit överrens, så det ligger på is till nästa avtalsrörelse. Enligt Stefan Cedermark, ombudsman på Målareförbundet, är parterna överens om att det är bra med gesällprov. Men arbetsgivarsidan vill ha något i gengäld och Målareförbundet är inte beredd att sälja något för att få gesällprov.
Yrkesprovet i Falun har utvecklats till ett viktigt event för fordonslackerarbranschen. Leverantörer ställer inte bara upp med material de finns också på plats med tekniker som kan produkterna. På Haraldsboskolan finns fler yrkesutbildningar och bilskadereperatörerna följer nu efter med ett Yrkesprov även de.
– Vi har sett hur fokuserade och målmedvetna lackeleverna är in i det sista, säger läraren Jonas Brinkemar.

Helena Forsberg
helena.forsberg@daladem.se

 

Klara för Yrkes-SM

Sebastian Eriksson, Gävle, arbetsgivare: Bilbolaget
Frida Gustafsson, Falun, arbetsgivare: TKBM bil
Marcus Josefsson, Jönköping, arbetsgivare: Holmgrens Bil AB
Jesper Axelsson, Älvdalen