NYHETER
Målaren och den fackligt aktive Shahrok Zamani som är fängslad i Iran har hungerstrejkat sedan den 8 mars. Det är fara för hans liv och nu uppmanar LO och svenska Målareförbundet honom att avbryta aktionen.

Shahrok Zamani är medlem av styrelsen för Målarna i Teheran och kommittén för etablerandet av fackliga organisationer i Iran. Han arresterades i juni 2011 som en följd av hans försök att organisera arbetare. Han dömdes sedan till 11 års fängelse för att ha verkat mot, som det heter, den nationella säkerheten.

LO och Målareförbundet fördömer den iranska regimens omänskliga behandling av människor. Organisationerna uppmanar president Hassan Rohani att visa respekt för de mänskliga rättigheterna genom att omedelbart frige fängslade fackliga aktivister. Vidare uppmanas Rohani att vidta åtgärder för att hot, trakasserier och förföljelse av fackligt aktiva i Iran upphör samt tillse att ILOs konventioner respekteras. Som en följd av hungerstrejken har Shahrok Zamani flyttats från Gohar Dasht fängelset till det betydligt hårdare Ghezel Hesar-fängelset i Karaj där han satts i isoleringscell. Shahrok Zamani har tappat 17 kilo och hans tillstånd är nu kritiskt.

– LO och Målareförbundet förstår att situationen och de hopplösa villkoren i fängelset lämnar få protestmöjligheter förutom att hungerstrejka. Men vi vill ändå vädja till Shahrok Zamani att avbryta aktionen, säger Leif Isaksson internationell ombudsman på LO.
– Zamanis betydelse för den framtida fackliga rörelsen i Iran är stor, han behövs i det fortsatta arbetet. Det vore på alla sätt och vis olyckligt att riskera hälsan.

HELENA FORSBERG

Protestera

Iran kränker mänskliga rättigheter och de svenska organisationerna uppmanar att mejla protestbrev till:
info@leader.ir, info@judiciary.ir, iran@un.int; rouhani@csr.ir ; ijpr@iranjudiciary.org, info@dadiran.ir, office@justice.ir, support@irimlsa.ir; info@humanrights-iran.ir; avaei@Dadgostary-tehran.ir; bia.judi@yahoo.com; info@mlsa.ir; larijani@ipm.ir;
Twitter: @khamenei_ir; ‏@HassanRouhani K
Kopia till: info@workers-iran.org