• Koncentration. Dennis Olsson tog silver i SM. Han fokuserade på Asien i sin tolkning av exotiskt.

  • Emil Eriksson, kom på tredje plats med ett rum som tog tankarna till surfparadis.

  • Anna Selander, SM-vinnare 2014. med rymden som motiv för det exotiska.

 


Anna Selander från Göteborg blev Sveriges bästa målare när Yrkes-SM avgjordes på Noliamässan i Umeå. Tillsammans med tvåan och trean bildar hon nu Yrkeslandslaget i måleri.
I mässhallen var målarnas nio montrar det första som mötte besökarna. Här kunde publiken följa hur deltagarna tog sig an yrkeskårens olika moment. Årets tema exotiskt växte fram genom såväl tapeter som fria dekorationer.

 

Målarnas tävlingsdagar var tuffare än för många andra grupper under SM. De hade många moment som skulle göras under tre dagar och tävlingarna började tidigare och slutade senare än för övriga tävlande. En stor del är också planering och struktur för målaren. Deltagarna visade att trots samma slutmål finns olika sätt att gå till väga när det gäller till exempel bildöverföring, dekorationer, nyansering och var den första tapetvåden sätts.
Efter intensiva tävlingsdagar stod det klart att SM-vinnaren 2014 heter Anna Selander. Hon kommer från Göteborg och jobbar som lärling på Celander AB i Mölndal.

 

– Jag ser vinsten som ett kvitto på att jag har valt rätt yrke. Framför allt är jag väldigt stolt över att ha levererat hög kvalitet i finalens alla delmoment när det gällde som mest. Nu påbörjar jag förberedelserna inför höstens kvaltävlingar, säger Anna Selander.
I andra yrkesnämnder blir SM-vinnaren den som representerar yrkeskåren vid kommande mästerskap, men Måleribranschens Yrkesnämnd gör lite annorlunda. De tre bästa från SM bildar Yrkeslandslaget i måleri. Silvermedaljören tävlar på NM och guldmedaljören på EM. Alla tre kommer i november att kvala om platsen till VM som avgörs i Brasilien nästa år.
Dennis Olsson från Järfälla tog hem silvermedaljen. Han jobbar till vardags som lärling på Larsson Örnmark Målerifirma AB i Stockholm.
– Det här är något som jag verkligen brinner för och jag hämtar inspiration från allt från trapphus till konstdekorationer, säger Dennis Olsson som vill sätta fokus på dekorationsmålning och visa att måleri är så mycket. Till vardags är det äldre måleri som får honom att gilla sitt yrke.

 

Bronset tog Emil Eriksson från Rättvik. Han utbildar sig till målare på S:t Mikaelsskolan i Mora.
– Jag har målaryrket i blodet och har alltid tyckt att det är utvecklande och spännande. Nu satsar jag på att få möjlighet att försvara de svenska färgerna i VM, säger Emil Eriksson som trots att han inte tog hem segern i SM alltså fortfarande har chansen vid kommande kvaltävlingar till VM.

HELENA FORSBERG

 

Måleri-SM
Måleri-SM arrangeras av Måleribranschens Yrkesnämnd. Tävlingen är öppen för alla som går Bygg- och Anläggningsprogrammet med inriktning måleri eller arbetar som lärling på ett måleriföretag och är under 22 år.
Tävlingsmoment
• Fri dekorationsmålning, max 10 poäng.
• Tapetsering, max 10 poäng.
• Målning av snickerier och dörr, max 20 poäng.
• Färgnyansering, max 7 poäng.
• Bildöverföring och schablonering, max 29 poäng.
• Design, max 13 poäng. Domarna bedömer hur väl tapet, snickerier och den fria dekorationen harmoniserar samt hur väl den tävlande har lyckats väva in temat ”Exotiskt” i sitt bidrag.
• Helhet och yrkesprofessionalism, max 4 poäng.
• Hastighetstävlingar, max 7 poäng.
Vid bedömningen tar domarna inte bara hänsyn till det slutliga resultatet, utan även till hur bra den tävlande är på att fokusera, ta initiativ, kommunicera, hålla ordning och reda etcetera.