• Frida Gustafsson berättar glatt om yrket och tävlingsnerverna var under kontroll. Foto: Tomas Nyberg

  • Frida Gustafsson är Yrkeslandslagets lackerare. Foto: Tomas Nyberg

 

Frida Gustafsson från Arkhyttan blev svensk mästare i fordonslackering när Yrkes-SM avgjordes i Umeå.

Redan efter första dagen lade hon beslag på den neongula ledarkepsen som förblev hennes under tre dagars tävlande.

Frida Gustafsson utbildade sig till lackerare på väl ansedda Lackskolan på Haraldsbogymnasiet i Falun. De senaste två åren har hon jobbat på TKBM bil i Haninge.
Hon berättar att hon var väldigt nervös vid invigningen av mästerskapen.
– När jag fick komma igång släppte det. Det är ju det här som jag tycker är kul, sade Frida Gustafsson med ett stort leende när Målarnas facktidning intervjuade henne mellan momenten.
– Det är fantastiskt kul att få göra det här.

Inför tävlingarna har hon jobbat på som vanligt men målat lite mer. Frida Gustafsson berättar att kollegorna varit väldigt hjälpsamma under förberedelserna.
– Nu ringer och sms:ar dem. De peppar verkligen.
De olika branscherna bestämmer själva hur många deltagare som bereds plats vid SM. För lackering krävs en kostsam lackbox och annan utrustning som begränsar deltagandet till fyra. De tävlande sattes på prov i olika moment som lackering av en bildörr och tillhörande förberedelser, lackering av en hjälm med färgerna blå och gul men med egen design, de gjorde en färgbrytning och en mätövning där dekaler skulle fästas. De hade också två hastighetsprov i att rengöra lackeringssprutan och ta på sig skyddskläder.
Emelie Dammare vann SM 2012 och tog silver i fjolårets Yrkes-VM. Under årets SM intervjuade hon fordonslackerare och andra tävlande inom motorbranschens yrkesnämnd. Även dessa intervjuer var ett moment i tävlingen.

– Eftersom de kommer att representera yrkeskåren och Sverige vid internationella mästerskap vill vi se att de är goda ambassadörer, säger Emelie Dammare.
Tidigare SM-vinnaren och numera läraren på Haraldsbogymnasiet Camille Cederlund var huvuddomare. Hon kommer liksom förra året att vara coach för lackerarnas deltagare i Yrkeslandslaget.
– Om fyra veckor åker jag med Frida till Danmark för att tävla i deras mästerskap, säger Camille Cederlund.
För Frida Gustafsson väntar sedan VM i Brasilien nästa år.

HELENA FORSBERG