NYHETER
– Grunden för fackförbundet är yrkeskårens stolthet och identitet, därför är yrkesutbildningsfrågor en central punkt i det fackliga arbetet.
Det säger Niklas Holmqvist Svenska Målareförbundets representant i Måleribranschens Yrkesnämnd om varför förbundet är med och arrangerar yrkestävlingar.

Målareförbundet tycker det är viktigt att visa vilka yrkesval som finns och att det krävs mer än att ”bara måla”. Måleriet har utvecklats men fortfarande krävs stor yrkeskunskap.
– Tävlingsverksamheten visar upp yrket och ger en aha-uppelvelse. ”Är det så här man kan måla!”, säger Niklas Holmqvist.
Genom att visa upp yrkets olika sidor hoppas förbundet att yrket ska attrahera de som vill jobba med ett hantverksyrke.

– Det är också en maktfråga. En person som är yrkesutbildad är inte lika lätt att byta ut. Viktigast är att höja yrkesskickligheten. Det är en överlevnadsfråga, säger Niklas Holmqvist och fortsätter:
– Kan inte vi leverera ett måleri som är utöver vad gemene man klarar finns ingen anledning att köpa våra tjänster.
Niklas Holmqvist uppdrag under tävlingsdagarna var att prata med deltagare och mässbesökare. Han vill se vad som görs tävlingsmässigt för att kunna vässa sina argument när han förklarar vikten av att stärka statusen för yrkesutbildningsfrågorna.

Årets tävlingar arrangerades på Noliamässan i Umeå. Bland besökarna fanns bland annat många skolelever som funderar på vilket gymnasieprogram som passar. Elever vi universitetsutbildningen Studie- och yrkesvägledare guidade högstadieelever bland montrarna. Även yngre skolelever besökte mässan och togs om hand av gymnasieelever från barn- och fritidsprogrammet.
– Det här är bra för dem som fortfarande inte valt till gymnasiet och yrkesvägledarna får lära sig mer om yrkena. Vi får också kunnande vilken nivå svensk yrkesutbildning ligger på”, sa Jonas Wallin, ordförande för WorldSkills Sweden.

Yrkes-SM

Vid Yrkes-SM i Umeå i år var det 152 tävlande i 22 klasser. I ytterligare ett 20-tal klasser var det endast uppvisning av yrkena.

Kvalifikation till tävlingarna sköts av respektive bransch. Bakom tävlingarna står Svenskt Näringsliv, LO, Skolverket, Regeringskansliet och Myndigheten för Yrkeshögskolan.

Måleritävlingarna arrangeras av Måleribranschens Yrkesnämnd. Tävlingen är öppen för alla som går Bygg- och Anläggningsprogrammet med inriktning måleri eller arbetar som lärling på ett måleriföretag och är under 22 år.

Fordonslackering arrangeras av Lackerarnas yrkesnämnd och Motorbranschens yrkesnämnd /bilproffs.se.

Yrkes-SM är en del av internationella WorldSkills. Nästa EM hålls i Lille, Frankrike i oktober 2014, nästa VM hålls i Sao Paolo, Brasilien i augusti 2015. I november-december 2016 hålls EM i Göteborg.

Segrarna vid årets SM blir en del av yrkeslandslaget som tävlar vid VM i Sao Paolo 2015. Under året har Svt visat en serie där de följde Yrkeslandslaget inför och under Yrkes-VM i Leipzig i somras.

Helena Forsberg
helena.forsberg@daladem.se