NYHETER
Efter att ha ökat flera år i rad minskade i år antalet lediga sommarjobb för unga. Sammanlagt handlar det om 4 668 jobb som försvunnit, jämfört med förra året. Det visar siffror från LO.
– Det är djupt oroande och pekar på att utvecklingen går i helt fel riktning, säger LOs vice ordförande Tobias Baudin.

För andra året i rad har LO sammanställt statistik om antalet lediga sommarjobb som anmälts till Arbetsförmedlingen. Inför sommaren 2014 anmäldes 50 077 sommarjobb. Det motsvarar 4,1 jobb per 100 unga i åldern 15 till 24 år, jämfört med 4,4 jobb per 100 unga i fjol. Siffrorna visar tydligt den hårda konkurrens som råder om feriearbeten.
– De flesta sommarjobb förmedlas via kontakter. För den som inte har ett eget kontaktnät eller vars föräldrar går arbetslösa är det därför allvarligt om det inte finns lediga jobb på Arbetsförmedlingen att söka, säger Tobias Baudin.
Redan idag är det en förfärande stor och växande grupp unga mellan 16 och 29 år som varken har jobb eller någon utbildning att gå till, enligt Arbetsförmedlingen.
– Bristen på arbetslivserfarenhet gör att dessa ungdomar löper kraftigt ökad risk för att inte ta sig in på arbetsmarknaden, varnar Tobias Baudin.
Han upprepar därför LOs förslag från i fjol om ett handslag för sommarjobb, där samtliga Sveriges kommuner skulle garantera alla 17-åringar sommarjobb i deras hemkommun.
– Sommarjobbet är en viktig port in i arbetslivet. Det ger inte bara en vettig sysselsättning, det ger också ungdomar en chans att tjäna egna pengar och framför allt arbetslivserfarenhet och ett eget kontaktnät för framtiden, säger Tobias Baudin.