• Skogsbranden i Västmanland är den största i modern tid. FOTO: KUSTBEVAKNINGEN

En 30-årig timmerbilschaufför dog i den stora skogsbranden i Västmanland.
Nu utreder polisen olyckan som arbetsmiljöbrott.

I skrivande stund har den största svenska skogsbranden i modern tid krävt ett dödsoffer och en person har skadats allvarligt.
Den döde mannen är 30-årige Robert Svensson, chaufför från Söderbärke i Dalarna. Han hittades omkommen på en skogsväg i det eldhärjade området utanför Ängelsberg. I närheten hittades en svårt skadad 42-årig man som var den omkomnes arbetsgivare. 42-åringen vårdas för svåra brännskador på Linköpings universitetssjukhus.

De båda männen påträffades efter en grusväg i Stabäck, norr om Ängelsberg. Anhöriga och vänner frågar sig varför de gav sig in i området så nära branden. Vägen var vid tillfället inte avspärrad och branden spred sig snabbt i den hårda vinden.
Företaget har till Arbetsmiljöverket skickat in en anmälan om olyckor och dödsfall.
Polisen i Västmanland har upprättat en anmälan och inlett en förundersökning om arbetsmiljöbrott med misstanke om vållande till annans död samt vållande till kroppsskada.
– Vid denna typ av händelse är det rutin att inleda förundersökning, för att utreda om något brott begåtts i samband med händelsen och för att kunna säkra eventuell bevisning, säger förundersökningsledare Helena Eckerrot Flodin, Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, enheten Stockholm, till Dalarnas tidning.

HELENA FORSBERG
helena.forsberg@daladem.se