• Den tjusiga Ingången till huset från slutet av 1800-talet har återskapats med murbruk, linolja och tidstypiska färger. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • På väggarna i huset som är från 1880-talet har hantverkarna från Larsson Örnmark Målerifirma AB hittat rester av gamla målningar som de återskapat. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Historiken i de gamla byggnaderna får Dennis Olsson i spinn. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

REPORTAGE Det äldre måleriet var det som fick Dennis Olsson att blomma ut i sitt yrke. Målarnas facktidning träffar Dennis Olsson i ett trapphus på Östermalm.

Här i kvarteren finns det gott om gamla byggnader och lärlingen Dennis skattar sig lycklig som får vara med och restaurera nedslitna och ofta övermålade ytor.
– Här har vi skrapat bort färg, istället för spackel har vi använt murbruk där väggarna behövt lagas, berättar Dennis Olsson.
På väggarna i huset som är från 1880-talet har hantverkarna från Larsson Örnmark Målerifirma AB hittat rester av gamla målningar som de återskapat. Det är blomstergirlanger, änglar och andra motiv. Marmorering är en annan metod som används i det äldre måleriet. Kulörerna gult, rött och grönt i mjuka nyanser är tidstypiska.
– Hela entrén är struken med linolja men upp i trappen har kunden valt plastfärg, säger Dennis Olsson och visar att även den med lite ansträngning kan få en slät yta förvillande lik linoljan.
– Vi har korsstrukit för att få den släta ytan.

Dörrarna är ådrade för att ge den rätta känslan av mörkt ädelträ. På 1880-talet tillverkades ofta dörrarna av furu som sedan ådrades för att ge sken av ett exklusivt träslag.
När Dennis Olsson gick måleri i gymnasiet kände han inte till det äldre måleriet. Efter att ha varit på sin första praktikplats tyckte han jobbet som målare verkade trist. Han övervägde att hoppa av skolan och satsa på något annat. Sin andra praktik gjorde han på Larsson Örnmark Målerifirma AB och det blev en totalvändning.
– Jag fick vara med och restaurera Sofia kyrka. Då fick jag upp ögonen för det äldre måleriet och kände att det här är min grej, säger Dennis Olsson.
Företaget har en grupp om 25-30 personer som jobbar med just gamla hus, kyrkor och slott. Efter praktik och skola fick Dennis Olsson lärlingsanställning och jobbar med det han tycker är roligt.
Den 20-årige lärlingen siktar nu på konstskola för att bli dekorationsmålare.
– Min arbetsledare Lars Sandberg vill att jag ska kunna allt så jag har från början fått göra alla moment. Nu funderar jag på olika vägar för att bli dekorationsmålare.
Dennis Olsson berättar att entrén vi står i förr var öppen och sluttande. Det var körgången till innergården där dåtidens fordon – hästarna parkerades. Vi går ut på innergården där det som förr var ett litet stall finns. I trapphuset på andra sidan gården är målningarna enklare. Det var inte lika fint att bo där som mot gatan. På stengolvet har rader med vita blommönster målats.
– Det hade en praktisk betydelse förr. När det inte fanns elektricitet så lyste det vita mönstret upp så man såg var väggarna fanns.

Ett jobb han minns som speciellt var när Villa Beylon i Ulriksdals slottspark skulle renoveras. Byggnaden som är från 1800-talet beboddes tidigare av Prinsessan Christina med familj.
– När vi skrapade tapeter hittade vi gamla tidningar från 1800-talet. Förr använda man det istället för väv, säger Dennis Olsson.
Att arbeta i den här miljön, den historia husen bär på och leva sig in i den är spännande tycker Dennis Olsson.
– Även om man står och målar fönster så är det en annan grej än i lägenheter där allt är lika.

Dennis Olsson var en av finalisterna i Måleri-SM och med sin silvermedalj har han en plats i Målerilandslaget. I november avgörs vem av de tre i topp som representerar Sverige vid Yrkes-VM i Brasilien 2015. I slutet av augusti är han Sveriges representant i Nordiska mästerskapen.
Robert Johansson är en av många mentorer som Dennis Olsson lär sig av. Inför måleritävlingarna är han också coach och Dennis tror inte han kommit så långt utan hans vägledning.
– Han lyssnar noga, säger Robert Johansson och berömmer lärlingens intresse och förmåga att ta till sig ny kunskap.

Helena Forsberg
helena.forsberg@daladem.se