• Att styra en kommun med socialdemokratisk politik har varit en utmaning med en högerregering och Hans Lindberg tycker det är viktigt att byta regering så det blir en satsning på kommuner och landsting. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

Den fackliga bakgrunden har format politikern Hans Lindberg.
Nu är han socialdemokraternas kandidat till att bli Umeås kommunalråd.

Läs mer: Alla målarkandidater 

Det var målare han valde att utbilda sig till. Tidigt blev han engagerad i fackets verksamhet och ganska snart tog engagemanget för fackliga studier och förtroendeuppdrag i Svenska målareförbundet allt mer tid. Redan vid 25 års ålder avslutade han sin anställning på målerifirman och blev ombudsman i avdelning 5. Sedan 2006 har han arbetat heltid som politiker i Umeå kommun.

– Jag såg att samhällsfrågor och kommunutveckling flöt ihop med fackliga frågor, säger Hans Lindberg.

Han ger ett exempel hur han under sin tid som ombudsman påverkade kommunpolitiken så att det kommunala bostadsbolaget skjuter alla invändiga lägenhetsjobb till vinterhalvåret för att målarna ska ha större möjlighet att ha jobb under hela året.

Han är ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden och även ansvarig för skolfrågor i Region Västerbotten. Med sin kunskap från branschen och engagemang för skolfrågor har han varit med och drivit fram en satsning för en modern bygg- och måleriutbildning i Umeå som bygger lågenergihus.

Hans Lindberg och hans politikerkollegor har konstaterat att allt färre elever väljer de yrkesinriktade programmen sedan regeringen genomförde förändringen i gymnasieskolan. Den nya skolplanen för gymnasieskolan innebär att eleverna inte läser alla ämnen som krävs för att sedan kunna söka högskola.

– Vi menar att regeringen gjort fel. Ungdomar vill ha fler möjligheter. De kan hamna i arbetslöshet eller sjukdom så de behöver byta bransch.

Gymnasienämnden i Umeå har därför beslutat att alla ämnen som krävs för allmänbehörighet till högskola ska vara lättillgängliga även på de yrkesinriktade programmen. Och det har gett resultat.

– Vi har här en positiv trend jämfört med riket.

Att Umeå sökte och fick möjligheten att arrangera Yrkes-SM 2014 där bland andra unga målare deltog var också ett strategiskt sätt att lyfta statusen på yrkesprogrammen.

– Vi jobbade stenhårt med att få ungdomar att komma dit och se vad de olika yrkena har att erbjuda.

Att styra en kommun med socialdemokratisk politik har varit en utmaning med en högerregering och Hans Lindberg tycker det är viktigt att byta regering så det blir en satsning på kommuner och landsting.

Socialdemokraterna i Umeå har gjort prioriteringar där exempelvis 80 miljoner har satsats på att ge ungdomar jobb inom välfärden.

– Halva summan har vi fått tillbaka genom nya skatteintäkter när ungdomarna kommit ut yrkeslivet.

Hans Lindberg tycker att politiker ofta gömmer sig bakom tjänstemän. Själv tycker han det är viktigt att våga kliva fram och ta ansvar. Att våga ta beslut även när det stormar. Han är ingen vän av långbänk och verkar inte vara främmande för kompromisser för att hitta en väg framåt.

– Inom fackföreningsrörelsen är vi duktiga på att förhandla, vi är inte rädda att ta beslut och vi är resultatinriktade. Det är en lärdom jag har nytta av i politiken, säger Hans Lindberg.

Hans Lindberg

Aktuell som: S kandidat till kommunstyrelsen ordförande i Umeå

Yrke: Målare, ombudsman, nu förtroendevald inom S

Ålder: 41 år

Bor: Holmsund utanför Umeå

Familj: sambo och två barn

Fritidsintressen: barnen, åker gärna längdskidor och vistas i skog och mark.

Drivkraft: Att utveckla samhället och se till att alla får förutsättningar att lyckas. Alla har rätt till bra skola, vård och omsorg. Politik för faktiskt skillnad.

Läs mer: Alla målarkandidater 

Helena Forsberg
helena.forsberg@daladem.se