• Byggolycka på Galgberget. Foto: Mikael Forslund,

29 964 arbetsolyckor som ledde till sjukfrånvaro inträffade under förra året. Men för 33 personer blev det betydligt allvarligare. De kom aldrig hem.
Nu kräver facken att förändringar sker.

Den 22 januari i år hände det igen. En trappa föll ihop och två byggnadsarbetare drogs med i fallet. De skulle bara bära upp en mattrulle i det nya vård- och omsorgsboende på Galgberget i Falun, men i stället slutade arbetsdagen på Akademiska sjukhuset i Uppsala för en av dem. Livshotande skador.
Och det är långt ifrån den enda arbetsplatsolyckan i länet
Enligt siffror från Arbetsmiljöverket så anmäldes 833 olyckor som medförande sjukfrånvaro i länet under år 2013.
Men en olycka i arbetet innebär i vissa fall inte bara att man tvingas vara borta från jobbet. Under 2013 rapporterades 33 dödsolyckor in till Arbetsmiljöverket. En av dem inträffade i Dalarna.
Johan Ryttare är regionalt skyddsombud på Målareförbundet, avdelning 9.

Vad vill du att politikerna ska göra för att förbättra arbetsmiljön och minska olyckorna?
– Arbetsmiljöverket behöver få mer resurser för att kunna göra fler besök på arbetsplatser. En satsning för att få arbetsgivarna att inse att ett bra skyddsarbete kan spara pengar genom färre sjukskrivningar och inte är en kostnad.
Mari Hjort som är regionalt skyddsombud på IF Metall, avdelning 10, håller med Ryttare.
– Man måste satsa mer på det förebyggande arbetet och tillsätta mer resurser till det, säger hon och fortsätter:
– Sverige var ledande på arbetsmiljöforskning tidigare, vilket den nuvarande regeringen la ner. Det är viktigt att man jobbar med det förebyggande arbetet. Det går hand-i-hand med arbetsskador och försäkringsfrågor. Och man ser vilken kostnad det här är för samhället.
Mari Hjort berättar också att de som drabbats också blir utförsäkrade många gånger på grund av de tidsbegränsade sjukskrivningarna som finns.
– Det gör att man inte hinner rehabilitera sig nog för att komma tillbaka arbetet. I stället hamnar man i ett utanförskap.

Sofie Lind
sofie.lind@daladem.se
Helena Forsberg
023-475 72
helena.forsberg@daladem.se