• Michelle Lyck, till vänster, och Josefine Nilsson söker upp lärlingar för att ge dem information om deras rättigheter. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Allis Bergvall, till vänster, får veta att hennes besök på akuten när hon skar sig i fingret ger henne 1 000 kronor i ersättning från försäkringen. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

Michelle Lyck och Josefine Nilsson sökte under en vecka upp så många lärlingar de hann med i Gävleborg och Dalarna.

Det är inte lätt att söka upp medlemmarna inom måleribranschen eftersom arbetsställena varierar. Utrustade med telefon, formulär, reklamprylar, en massa kunskap och glatt humör tog sig tjejerna an uppgiften i Gävle, Falun och Borlänge.
Efter samtal med chefen får de telefonnummer till lärlingen som de ringer upp för att höra var den är just nu. Väl på plats tar samtalet mellan 5 och 15 minuter beroende på hur många frågor lärlingen själv har.
– Ofta har de bråttom eftersom de jobbar på ackord, säger Josefine Nilsson.

– Alla har varit väldigt trevliga och positiva till vårt besök, säger Michelle Lyck.
Målareförbundets utsända kontrollerar: anställningsbevis, om lärlingen erbjudits hälsoundersökning inom två månader, fått verktygslådan, betald ledighet för nyanställda, om lärlingen fyller i arbetskortet själv och har koll på sina timmar.
– De allra flesta har inte fått ut verktygslådan. Det är konstigt eftersom det inte kostar arbetsgivaren någonting. De allra flesta chefer är medvetna om att lärlingarna har rätt att hämta ut den, men ändå händer ingenting.

Allis Bergvall, lärling på Hans Isbergs måleri, Borlänge, tycker inte det är så stort problem eftersom hon får hämta ut de verktyg hon behöver.
– Med lärlingslådan får man ut saker man kanske inte tänker på, säger Michelle Lyck.
– Till exempel skruvdragare, fyller Josefine i.
De förklarar vidare att nu får Allis hämta ut men när man blir fullbetald har företagen oftast en viss summa arbetstagaren får ta ut redskap för varje år och det räcker oftast inte. Då är det bra att ha grundutrustningen som man får i lärlingslådan.
Allis Bergvall fick lärlingsanställning på Hans Isbergs Måleri i Borlänge efter skolan förra året. Hon har själv haft kontakt med facket tidigare och en ombudsman var till skolan och informerade.
– Det är bra att de kommer ut så här. Särskilt för de som inte vet, säger Allis Bergvall när hon fick besök.
Josefin är försäkringsinformatör och svarar gärna på frågor under uppsökeriet. Det visar sig att Allis Bergvall skar sig i fingret. Hon har anmält skadan till facket och Folksam. Hon ska höra av sig igen om hon får ärr.
– Du vet att du har rätt till 1 000 kronor från Folksam om du uppsökt akutvård?
Det visste däremot inte Allis Bergvall som kan tjäna på ytterligare ett samtal till försäkringsbolaget.

Michelle Lyck arbetar till vardags på Engbergs måleri i Gävle. När hon lämnade sin ansökan till Årets Nordsjölärling på fackets kontor fick hon också frågan om hon ville hjälpa till med uppsökeri. På kurs har hon tidigare träffat Josefin Nilsson som arbetar på Miljönären i Falun. Josefin Nilsson är skolinformatör och försäkringsinformatör i avdelning 9.
– Jag är intresserad av det fackliga och ungdomar och fick därför frågan om jag ville göra det här.

Helena Forsberg
helena.forsberg@daladem.se