Det är inte Svenska Målareförbundet som startat gruppen. Initiativet kommer från Sara Leoni, personalvetare och Sofia Giuliani, målare.

”Syftet med nätverket är att underlätta för kvinnliga målare att utbyta erfarenheter kring exempelvis vad det innebär att arbeta på en mansdominerad arbetsplats.

Erfarenhetsutbyten möjliggör bland annat för kvinnliga målare att se att de inte är ensamma med sina erfarenheter, vilket kan kännas stärkande.”

Så lyder beskrivningen av gruppen.

Jag blir förbannad. Det är inte upp till någon annan att avgöra vad jag klarar av.

Sofia Giuliani

I yrkeslivet som målare ställs kvinnor inför andra frågeställningar än vad männen gör. Då uppskattas att kunna vända sig till kollegor av samma kön.

Till exempel när en kvinnlig målare blir gravid. Vare sig fack, arbetsgivare eller barnmorskor har någon tillförlitlig information om riskerna och vilka färger tjejerna kan använda.

Vid en graviditet finns också frågor om hur man gör när det inte går att arbeta längre, hur man söker om graviditetspenning och vilka intyg som behövs. I gruppen delas information och erfarenheter.

Det kan handla om tips på skor som passar en smalare fot. Praktiska och sköna arbetskläder för en kvinnas kropp.

Det kan också handla om attityder och dåligt bemötande från chefer och kollegor.

I gruppen vittnar flera tjejer om hur de blir sexuellt trakasserade och behandlade illa på grund av att de är kvinnor.

Sofia Giuliani är målarlärling och under målarutbildningen var fler än hälften tjejer. Hon reagerade på hur de blev bemötta jämfört med killarna när de sökte praktikplatser och lärlingsplatser.

– En fick exempelvis nej för att hon var tjej. Ni är för svaga motiverade företagaren sig, säger Sofia Giuliani.

Jag kan fortfarande inte gå till duschen. Jag tycker inte jag ska behöva anpassa min arbetstid så jag duschar före eller efter övriga.

Sofia Giuliani

– Jag blir förbannad. Det är inte upp till någon annan att avgöra vad jag klarar av.

Sofia Giuliani har hamnat i en bra arbetsgrupp i företaget Timblads. Hon arbetar inom nyproduktion och har visat att hon orkar med det tunga arbetet.

– Det är tungt för alla. Men arbetsrotation gör det lättare.

På byggplatser är det vanligt att det inte finns omklädningsrum för tjejerna. Som snabblösning sätts ett draperi upp.

– Men jag kan fortfarande inte gå till duschen. Jag tycker inte jag ska behöva anpassa min arbetstid så jag duschar före eller efter övriga.

Sara Leoni är precis klar med sin uppsats som hon gjort under sin utbildning till personalvetare. Den heter ”Måleribranschen fångad i maskulinitetsnormens bur”.

– Sofia berättade om sin arbetsmiljö och jag reagerade. Det är 2014 och det finns så mycket regler och ändå är det på det här viset.

– Det är viktigt att kvinnliga målare, som väldigt ofta jobbar som enda kvinna på de flesta företagen ute i Sverige, organiserar sig för att hitta en styrka någonstans ifrån för att orka stanna kvar i ett yrke de ofta älskar. Och genom denna organisering förhoppningsvis påverka så att arbetsmiljöklimatet på företagen ändras till det bättre, säger Sara Leoni.

Medlemmarna i gruppen Kvinnliga målare är spridda över landet och är i skrivande stund 182 stycken.

Länk till Kvinnliga målare