• Samuel arbetade 46 timmar utan rast. Foto: Josefin Pettersson

Samuel är tillbaka i Nepal med erfarenheter av det vi kallar 3D jobb. Vissa sektorer och yrken är farligare än andra och ”3D” är ett samlingsnamn för smutsiga, svåra och farliga jobb. Inte minst finner vi dessa typer av jobb inom byggbranschen och framförallt i Qatar. Här berättar Samuel om sin tid i Qatar och beskriver svårigheter som uppstod under tiden.

Läs mer:

5 000 får sätta livet till
600 arbetare i vild strejk
Fifa tar inte sitt ansvar

Likt en halv miljon andra nepaleser åkte Samuel utomlands för att jobba, i hopp om en ljusare framtid för sig själv och sin familj.
– Jag har två barn och en fru och jag önskar det bästa för dem, det är en anledning till att jag letade efter bättre lön, säger han.
Han blev introducerad av en släkting att arbeta i Qatar. Kort efter att han anlänt i Qatar fick han ett jobb på AMTC, ett ledande byggföretag i Qatar, och hans drömmar var stora. Han spådde en ljus framtid.

Väl i Qatar kördes han till boendet för arbetstagarna och när han stod inför sitt framtida boende började han förstå att det låg en sanning i de historier han fått från tidigare nepalesiska arbetstagare i Qatar.
Han skakar på huvudet när han börjar beskriva boendesituationen.
– Vi delade ett litet rum mellan 16 personer och 32 personer delade på toaletten, men det största problemet var värmen.
– Det var mycket varmt, ingen luftkonditionering eller fläkt och det var upp till 40 grader.

Andra arbetare berättar att de har bindande kontrakt och stora lån som gör att de tvingas stanna i Qatar och arbeta. De beskriver det som en slavliknande arbetssituation. Det finns Kafala-system i Qatar och på grund av det kan de inte lämna landet ens när avtalet löpt ut, de var tvungna att vänta på utresetillstånd som bara arbetsgivaren kunde utföra.
Samuel höjer rösten bland folkmassorna där vi står och berättar vidare att han en gång varit tvungen att åka till sjukhuset på grund av uttorkning men företaget betalade inga resor eller sjukvårdskostnader så det slutade med att han blev kvar i hettan och mådde mycket dåligt. Nu är han orolig för sin bror som ska iväg och jobba i Qatar för första gången.

När vi pratat en stund kommer det fram att han inte fick ut någon lön de tre första månaderna. Han arbetade 14 timmar om dagen i 3 månader utan att få betalt.
– En gång jobbade jag 46 timmar utan rast.
Efter diskussion kring de långa dagarna med en arbetsledare stod en man från företaget och väntade på honom vid hans bostad med en returbiljett i händer, de ville skicka hem honom direkt. Han vände sig till ambassaden, men ingenting förändrades. Han gick därefter till polisen som hjälpte honom att få stanna kvar och jobba. Däremot blev det ingen förbättring gällande vare sig arbetsvillkor, lön eller boendesituationen.

Efter återkomsten från Qatar till Nepal blev han aktiv i det nepalesiska facket och arbetar idag med att stödja andra migrerande arbetstagare.
– Den fackliga kampen fortsätter och tillsammans kan vi förbättra för många migrantarbetare i vår globaliserade värld, avslutar Samuel.

Biståndsprojekt i Nepal

I det lilla fattiga bergslandet Nepal, norr om Indien, gör Målareförbundet en biståndsinsats för att stärka de lokala fackföreningarna. Syftet är att utrusta de nepalesiska förbunden med organiseringskunskaper och färdigheter för att effektivt kunna möta globaliseringen och andra utmaningar på arbetsmarknaden.

Målareförbundet är delaktigt i flera olika internationella biståndsprojekt. I Målareförbundets stadgar står det att förbundet ska ha förbindelser med fackföreningar i andra länder som genom sina landsorganisationer är medlemmar i Fria Fackföreningsinternationalen eller är anslutna till internationell yrkessammanslutning.

Målareförbundet och fackförbunden i Nepal har medlemskap i internationella bygg- och träfacken (BTI) och det är en styrka. Nepaleserna kan visa sina politiker att man har en stark internationell organisation i ryggen med miljontals medlemmar över hela världen.

Genom att representanter för Målareförbundet besöker landet kan facken i Nepal visa de inhemska makthavarna att omvärlden har ögonen på dem.

Josefin Pettersson

Läs mer:

5 000 riskerar livet
600 arbetare i vild strejk
Fifa tar inte sitt ansvar