Miljöminister Åsa Romson, MP, har avslöjats med att måla sin skuta med miljöfarlig bottenfärg.
Det är inte heller den enda miljösynden för den nyvalde miljöministern.

Åsa Romson och hennes familj har ett tidigare fiskefartyg som numera används som fritidsbåt. När botten på den 20 meter långa båten skulle målas använde de en kopparbaserad färg, Sigma Antifouling, som inte är godkänd av kemikalieinspektionen. Färgen innehåller gift som gör att båtägare slipper problem med växter under båten. Miljöpartiet förordar på sin hemsida att båtägare istället ska tvätta båten ofta i de båtbottentvättar som finns.
Efter att Expressen publicerade den avslöjande artikeln har miljöministern bett om ursäkt.
– Jag hade uppfattningen att den färg vi har målat med är den bästa möjliga utifrån miljö- och funktionskrav, säger hon via Miljöpartiets pressekreterare.
– Det har nu kommit uppgifter om att detta kan vara felaktigt. Om det är så är jag ledsen för det och ber om ursäkt. Jag kommer självklart alltid att välja det mest miljövänliga alternativet.
Åsa Romson har även meddelat att hon släpper ut diskvatten, badvatten och tvättvatten – så kallat gråvatten – direkt i havet. Detta ökar övergödningen i havet enligt expertis.
För skeppets uppvärmning och drift används så kallad grön diesel. Den är belagd med särskild dieselskatt som miljöministern inte betalat enligt Skatteverket.
Familjen har en blogg om skeppet jenskiil.se

HELENA FORSBERG