Gästarbetare i Qatar tillåts inte organisera sig fackligt. Därför pågår arbete inom internationella bygg- och träfacket, BWI, för att göra det möjligt för gästarbetarna att ansluta sig direkt till den globala organisationen. Nu har också en vild strejk brutit ut bland 600 nepalesiska arbetare vid VM-bygget.

Bishnu Rimal, ordförande i nepalesiska fackförbundet Gefont, intervjuades i P1 morgon där han berättade att arbetarna kräver att få den lagstadgade minimilönen på cirka 1 800 kronor i stället för som nu bara hälften. Han berättade också att facket och arbetarna uppmuntras och finner styrka i stödet de känner från BWI som planerar för att låta gästarbetarna direktansluta sig till det globala facket och på det sättet kringgå förbudet för dem att organisera sig i Qatar. Det nepalesiska facket Gfont är en motsvarighet till LO och ingår i BWI.
– Vi tror att solidaritet kan leda till förändring, sa Bishnu Rimal, i P1 morgon.
Gästarbetarna som bygger inför fotbolls-VM i Qatar har vittnat om usla förhållanden och slavliknande kontrakt. Varje dag skickas kistor med döda arbetar tillbaks till hemländerna. BWI och de svenska facken inom bygg- och trä engagerar sig i situationen. Nyligen var Byggnads och Elektrikerförbundet på återbesök för att se om något förändrats sedan sist. Läs mer om det på sidan 12-13 i detta nummer av Målarnas facktidning.

Läs mer: Drömmer om framtiden – men 5000 får sätta livet till

Helena Forsberg
helena.forsberg@daladem.se