Bland 62 nominerade har finalisterna till LO:s pris Årets fackliga hjältedåd utsetts.
– Det har varit svårt i år, för det har varit många hjältar ibland alla nominerade. Årets tema att ta extra hänsyn till är Makt. Många av de yngre medlemmarna har gjort fantastiska insatser och var och en av dem är värda en stor eloge, säger Tobias Baudin, förste vice ordförande i LO och sammankallande för juryn.

Fyra nominerade går vidare till final:
De unga kongressombuden på IF Metalls kongress. För deras organiserade arbete vid kongressen för att lyfta ungas perspektiv och flytta fram inflytandet för yngre i förbundet.
Emmelie Renlund från Byggnads. Genom ett strategiskt arbete från unga inom Byggnads har Emmelie tagit plats i Byggnads förbundsstyrelse. Hon är den första kvinna som kommit in på förtroendeuppdrag i styrelsen.
LUKEN i Umeå. Den lokala ungdomskommittén i Umeå har tillsammans lyft den fackliga verksamheten i Umeå till en ny nivå. Genom att samarbeta tvärfackligt och sett över förbundsgränserna har de lyckats få den fackliga ungdomsverksamheten att blomstra.
Mathias Westbrand – Emilsson från Hotell- och restaurangfacket. För sitt mod att lyfta fram problematiken om att tvingas provjobba gratis. Trots att han riskerade framtida möjligheter till jobb inom sin bransch valde Mathias att gå ut i media om sin situation.
De fyra finalisterna är inbjudna att delta vid den festmiddag som genomförs under LO:s Ungdomsforum den 27 november där vinnaren av priset kommer att avslöjas.

HELENA FORSBERG