• Elin Ahnell, SO, Sture Larssons måleri:– Det ger mycket att vara här och träffa andra och ha diskussioner. Det verkar vara samma problem över hela landet, men vi på Gotland är ganska förskonade. Det beror nog på att det är mindre och vi känner varandra över yrkesgrupperna. Det är ofta samma snickare man träffar även på nästa jobb så man hittar ett samarbete.Från vårt företag är det också med en arbetsledare här på kursen. Det är bra att vi faktiskt kan arbeta åt samma håll. Foto: Tomas Nyberg

  • Anders Månsson, SO, Larsson&Öhrnmark måleri:– Jag tycker om kunskap, det ger makt. Jag är här för att det är viktigt med bra arbetsmiljö och jag bryr mig om andra människor. Utbildningen är jättebra och man har stort utbyte av att träffa kollegor från andra företag. Det skulle behövas en halvdags uppfriskningskurs vartannat år. Tighta tidsplaner är det största arbetsmiljöproblemet, det skapar stress och möjliggör inte arbetsrotation och då kommer förslitningsskadorna. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Micke Pedin, Kvalitets, miljö, och arbetsmiljöchef på Bruskes Måleri AB:– Vi har en fungerande skyddskommitté. Här på utbildningen är jag som arbetsmiljöansvarig, även våra skyddsombud och projektledare. Vi försöker gå gemensamt för få kunskap. Det är också ett signalvärde att visa att vi som arbetsgivare tycker det är viktigt. Det är bra för samarbetet att ta del av samma information. Foto: Tomas Nyberg

  • Thomas Rosenius, Hagman&Hübinettes måleri:– Jag hoppas få mer kött på benen. Med mer kunskap vågar man driva arbetsmiljöärenden. Det var länge sedan det var någon utbildning så alla är glada att det är en nu. Det här skulle behövas åtminstone vartannat år. Jag hör att det ser lika ut i hela branschen. Det största problemet tycker jag är byggtiderna som för med sig onödiga olyckor. Vi är mer eller mindre den enda yrkesgruppen som går på ackord så det är svårt att få förståelse. Foto: Tomas Nyberg

 

LÄS: 26 taggade på utbildning