• Foto: Nils Thorsell


Två personer har dödats och en är allvarligt skadad efter en arbetsplatsolycka på en byggarbetsplats i Stockholm.

En 50 ton tungt byggelement rasade vid 9-tiden på tisdag morgon. Olyckan inträffade i Hjorthagen i Stockholm där det byggs ett nytt värmeverk åt elbolaget Fortum. Under morgonen hissade byggarbetarna upp flera tunga detaljer. En 50 ton tung del lossnade och i fallet slog den i balkarna och en skylift. Räddningsarbetet var svårt eftersom de skadade fanns på hög höjd. Kranar fick användas för att komma upp och ta hand om de inblandade i olyckan.

Arbetet lades ner och de 500-800 anställda togs om hand. Efter krishantering skickades de hem en efter en enligt uppgifter i Aftonbladet.

Polisen har inlett en förundersökning om arbetsmiljöbrott.
Bygget är uppdelat i flera delar. Då det gäller denna del av arbetsplatsen har facket inga kollektivavtal eller medlemmar, skriver tidningen Byggnadsarbetaren.

Sedan 2010 har 200 personer dött av skador på sitt arbete, den största delen är  inom byggindustrin där 42 personer har avlidit.
– Det är helt oacceptabelt att människor dör på sitt arbete, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i en kommentar efter beskedet att två omkommit vid olyckan i Stockholm.
– Dags med nolltolerans mot dödsfall på arbetsplatsen. Stress och press ska inte gå före en bra arbetsmiljö. Vi måste åter satsa på forskning och förebyggande arbetsmiljöarbete. Inget annat duger.

Helena Forsberg