• Jenny Albertsson tävlar för Sverige i Måleri-VM i Brasilien 2015. Foto:

  • Foto:

 

Vid en kvaltävling avgjordes vem som ska representera målarna i Yrkeslandslaget när VM avgörs i Brasilien nästa år. Jenny Albertsson, från Töreboda, imponerade mest på juryn i tävlingen som var mycket jämn.

 

LÄS ÄVEN:
Jenny är Youtube-stjärna
Jenny inför Yrkes-VM: ”I höst kommer jag att bli världens bästa målare”

 

Slutkampen stod mellan tre målare, Jenny Albertsson, 19 år, från Töreboda, lärling på Jocke Ohlsson måleri AB, Emil Eriksson, 18 år från Rättvik, lärling på Öhrns Måleri AB i Leksand och Sofia Gumaelius, 21 år från Skövde, lärling på Magnussons Måleri i Hjo. De hade alla genom deltävlingar tagit sig till SM-finalen i Umeå. Deras toppresultat från SM vägdes nu samman med prestationen vid kvaltävlingen till VM. Varje tävlingsdeltagare fick ett tävlingsbås med två väggar, varav en med dörr. Under tidspress skulle de sedan leverera ett förstklassigt resultat avseende tapetsering, målning av snickerier och dörr samt bildöverföring och schablonering. Domarnas bedömning baseras på såväl kreativitet och teknik som utveckling.
− Jenny Albertsson gjorde en storartad prestation i VM-kvalet och har visat både teknisk skicklighet, kreativitet och inte minst förmåga att kunna arbeta under press. Det är egenskaper som kommer mycket väl till pass inte bara i de kommande världsmästerskapen i måleri, utan även i måleriyrket. Vi är mycket stolta över att kunna skicka en så talangfull ung person som Jenny till Måleri-VM för att representera Sverige, säger Jonas Fornelius, projektledare på Måleribranschens Yrkesnämnd.
Ni som följt vår rapportering om tävlingsverksamheten och uttagningarna till VM vet att SM-vinnaren Anna Selander skulle tävla mot tvåan Dennis Olsson och trean Emil Eriksson. Då både Anna Selander och Dennis OIsson lämnat återbud av personliga skäl gick erbjudandet vidare till Sofia Gumaelius och Jenny Albertsson.
– Jag blev inslängd i sista stund, men det är bara att köra på, säger Jenny Albertsson.

Några dagar innan kvaltävlingen fick Jenny Albertsson frågan och sa först nej. Efter att ha sovit på saken och kollat upp tävlingsmomenten ändrade hon sig.
– Jag kan inte säga nej till det här, kom hon fram till.
Hon berättar om besvikelsen vid SM-finalen då hon gjorde fel på överföringsuppgiften och tappade massor av poäng när hon visste att hon kunde.
– Det känns jäkligt kul att kunna visa nu att jag faktiskt är bra.

Måleri-VM, som är en del av WorldSkills, genomförs i São Paulo i Brasilien i augusti nästa år. Jenny Albertsson vet inte om hon riktigt fattat vad hon står inför. Men det går upp mer och mer. När hon tänker på det får hon lyckorus. Den 4 december är första mötet med coacherna inbokat och då kommer ett träningsprogram att läggas upp. Hon har redan nu bestämt sig för att bygga upp ett bås, identiskt med tävlingsbåset, och öva om och om igen. Överföringsuppgiften tycker hon är svårast eftersom det är så noga på millimetern att mäta rätt.
– Målar förr och spackla gör man ju till vardags.

Jenny Albertsson berättar att hon nu kommer köpa olika penslar, olika färger som hon späder olika mycket. Det blir experiment för att hitta det man tycker om att jobba med och även ger ett bra resultat.
– Det blir svårare nu så det gäller att höja prestationen.
Målerilandslaget stöttas av Måleribranschens Yrkesnämnd (MYN). MYN är ett samarbete mellan Målaremästarna och Svenska Målareförbundet kring yrkesutbildningsfrågor inom måleribranschen.

Helena Forsberg
helena.forsberg@daladem.se

 

Jenny Albertsson

Aktuell: Sveriges representant i Måleri-VM 2015
Ålder: 19 år
Bor: Töreboda
Familj: Förlovad med sin sambo
Jobbar: Jocke Ohlssons Måleri
Intressen: Förr fotboll men en knäskada har satt stopp för det. Försöker hitta något annat. Går på gym, träffar kompisar, jag och sambon har gått buggkurs.
Läser: Har inte tid att sitta still och läsa.
Lyssnar på: Storytell 4-5 ljudböcker i veckan i lurarna när jag jobbar. Musik allt från tyngsta hårdrocken till dansband.
Ser på: Serier, humor

 

LÄS ÄVEN:
Jenny är Youtube-stjärna
Jenny inför Yrkes-VM: ”I höst kommer jag att bli världens bästa målare”