• Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • – Vi ska se nyttan mer än hinder. Det är trångsynthet som är hindret, säger Daniel Andersson som gärna ser fler tjejer på Alviks måleri. Foto: Tomas Nyberg

Allt fler kvinnor väljer att bli målare och Daniel Andersson på Alviks måleri ser potentialen.

Företaget försöker öka andelen kvinnliga medarbetare och mångfalden.

– Det gör att vi får fler intryck.

LÄS OCKSÅ: Maria ser lösningar på det mesta

Alviks måleri startades 1973 och enligt Daniel Andersson, försäljningschef och delägare, har företaget alltid velat vara i framkant och jobbat långsiktigt. Till exempel var de först med egen arkitekt, kvalitetssäkring och ligger långt fram med miljöarbetet. Inför sitt 40-års jubileum tog de fram tre kärnmeningar: Vi bryr oss, Vi är i framkant och Vi är lätta att samarbeta med.

– Våra medarbetare har varit med och tagit fram dessa. Meningarna är något som står för arbetet ut mot kund men även inom företaget, säger Daniel Andersson.

När företaget anställer letar de efter rätt medarbetare oavsett kön, men Daniel Andersson sticker inte under stol med att överlag har kvinnorna en bättre standard än männen. De förändrar branschen positivt.

– De är ansvarstagande, håller hög kvalitet och hög social kompetens.

Företaget har i Stockholm 118 anställda varav 20 är kvinnor. Kvinnorna har mindre vi och dom känsla. De vill vara med och utveckla företaget.

Daniel Andersson ser att kvinnorna öppnar blicken på branschen som måste anpassa sig till något nytt.

– Vi ska se nyttan mer än hinder. Det är trångsynthet som är hindret.

– Vissa moment är tunga. Det skapar krav på våra leverantörer – vi kan inte ha tungt spackel, ger Daniel Andersson som exempel.

Han ser att kvinnorna roterar på ett helt annat sätt, vilket även männen borde göra för att skona kroppen. Kvinnorna är villiga att ta till sig nya hjälpmedel. När det gäller verktyg och arbetskläder har leverantörerna börjat utveckla sina produkter.

– Tidigare har det inte funnits efterfrågan, då har de så klart inte haft en damkollektion. Men det kommer.

Möjligheten att duscha och byta om ska vara lika självklar för kvinnor som för män, men många gånger är det inte det. Inom branschen finns exempel där kvinnor får börja tidigare och sluta senare för att kunna nyttja omklädningsrummet. Alviks måleri löser det genom en egen bod eller att sätta dit ett rent tjejlag.

– Det brukar alltid lösa sig om man har en dialog innan projektet startar.

Han tycker branschen är för hierarkisk och lever själv efter mottot att vi tillsammans ska leverera en produkt. För att alla ska må bra så är dialogen viktig och Daniel Andersson tänker fortsätta tjata. Han är medveten om att få vågar prata med sin arbetsgivare, men på Alviks måleri är dörren öppen.

– Jag tycker vi är en bit på väg, men vi är inte i mål.

Helena Forsberg
helena.forsberg@daladem.se