– Jag vet inte vad det skulle vara som jag inte klarar på grund av att jag är tjej, säger Maria Regnhamn.

Vi träffar Maria i Eriksdalsbadet på Södermalm i Stockholm. Hon och kollegan sprutmålar väggarna runt hoppbassängen.

– Det tog två dagar innan jag bestämde mig för att göra det här jobbet, säger Maria och tittar mot taket.

Att stå i en korg som skakar på 17 meter kräver sin man eller kvinna. Men hon har vant sig.

Maria började jobba som 14 åring och gick aldrig gymnasiet. Hon har jobbat i matbutik och när hon skulle ut i yrkeslivet efter ha fött tre barn kände hon att det var dags att göra något annat. Hon började läsa på komvux. Läste in vissa gymnasieämnen och utbildade sig till ekonomiassistent. Men det stillasittande yrkeslivet tilltalade inte den aktiva Maria.

– När jag stod på mitt lantställe och tapetserade så klickade det. Det är ju det här jag ska göra!

Maria har utbildat sig till målare på Komvux och är nu lärling på Alviks måleri. I vår är det dags för gesällprov och hon siktar på toppbetyg.

Vad är det du tycker om med jobbet som målare?

– Det är ett hantverk, man har frihet och får ett resultat. Man träffar olika människor och det är också psykiskt avkopplande, jag kan sätta på mig lurarna och lyssna på radio eller musik.

Hon har aldrig känt sig särbehandlad för att hon är tjej och trivs med kollegorna. Men hon vet att det finns tjejer som möter en jargong och inställning som göra att de vantrivs och ibland väljer att sluta.

– Inom företaget möts jag inte av fördomar men från kunder. Om jag och en annan tjej kommer till ett jobb ställer kunden frågorna till chauffören som inte ens är målarklädd – för att han är man.

När det gäller arbetskläder finns en del förbättringar att göra. Bara för att man är smal är man inte kort. Maria visar ärmarna som hon får kavla upp för de i alla fall är för korta. Hon vill också ha smalare byxor. Hon syr in och pimpar arbetskläderna för att trivas i dem.

Fördomar om att tjejer inte skulle orka det tunga jobbet ger hon inte mycket för.

– Jag vet inte vad det skulle vara som jag inte klarar på grund av att jag är tjej.

– Att jobba i butik – det är tungt. Att lasta av en leverans där en banankartong väger 20 kilo.

Är man kort finns det höga bockar, är det tungt får man turas om, att träna är lika viktigt oavsett man är tjej eller kille. Maria ser lösningar på det mesta.

  • Foto: Tomas Nyberg

  • – Jag vet inte vad det skulle vara som jag inte klarar på grund av att jag är tjej, säger Maria Regnhamn. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • – Det är så perfekt. Kan inte bli bättre, säger Maria Regnhamn om sitt jobb som målare. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg