Tisdagen den 17 juli 2018

← Senaste numret • 5 2018

Målarnas Facktidning nr 5 - 2018
Klicka på bilden

"Här är argumenten för S i valet"

"Här är argumenten för S i valet"

DEBATT ”Det är viktigt att Socialdemokraterna vinner valet och kan vara med och fortsätta regera landet efter den 9 september, då det är val till riksdagen”, skriver Nisse Lindblom.

  • Foto: Tomas Nyberg

Är Målareförbundet demokratiskt?

Åsikter

krönikaDemokrati är ett ord som slängs till både höger och vänster. För vissa är demokrati folkets/medlemmarnas möjlighet att tycka till, för andra att de får säga vad de vill.


Målareförbundet anses vara en demokratisk organisation men är det verkligen så? Känner alla i Målareförbundet att de har möjlighet att påverka? Hur vill vi att det ska vara? Och hur uppnår vi det? Ja, det är några av de frågeställningar ALLA vi medlemmar samt representanter och förtroendevalda måste ställa sig.


Om vi börjar med att reda ut begreppet demokrati och hur Målareförbundet fungerar utifrån det begreppet. Målareförbundet är uppbyggt på avdelningar som i sin tur bygger på sektioner och i vissa fall företag- eller ortsklubbar. Det betyder att en medlem tillhör en sektion, avdelning samt hela förbundet. Om vi ska gå den demokratiska vägen så är det genom sektionen eller alternativt genom avdelningen som en medlem yrkar sina förslag till förändringar eller åtgärder. Alla förslag eller förändringar som det beslutande mötet fattat måste verkställas och genomföras. Detta är en förenklad beskrivning av demokratin inom Målareförbundet.

Idag på sektionernas medlemsmöten brukar antalet som kommer variera mellan 10 till cirka 40 per möte. Detta motsvarar bara ett fåtal procent av medlemskåren i de aktuella sektionerna. Detta betyder att ett fåtal av medlemmarna bestämmer för alla andra hur den fackliga organisationen ska skötas och bedrivas.


Då ställer jag mig frågan om det verkligen är demokratiskt? Rent krasst så är det demokratiskt, då de som inte kommer har gjort det valet då brevutskick har gjorts med information om när och var medlemmarna ska infinna sig för att vara med och påverka. Men är det så vi vill att Målareförbundet ska driva sin verksamhet utifrån några få personers tyckande?


Vi har under många år, troligen ända sedan begynnelsens tid arbetat för att flera ska vara med och påverka inom den interna demokratin med varierande resultat. Vill vi att majoriteten av de som bestämmer (medlemmarna) ska vara med och fatta beslut kommer det att krävas ett hästjobb av alla inom förbundet. Av förtroendevalda som måste få kunskap som de sprider vidare. Bland annat informera om vikten och möjligheterna med en stark demokratisk facklig organisation, hur mycket vi kan åstadkomma tillsammans.

Det är ett problem som troligen alltid kommer att finnas kvar men för att gå åt rätt håll, för att arbeta nära medlemmarna kommer utbildning samt varje individs egen vilja att ha än stor roll för morgondagens Målareförbund. Tillsammans kan vi flytta berg.


Stefan Johansson

Målarettan


VAD TYCKER DU?

Delta i debatten. Överst på sidan finns fliken Debattera.

Vad tycker du om demokratin i förbundet?

Hur kan fler medlemmar engageras och bli delaktiga i besluten?


Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2015-02-11 12:05


Mer Åsikter

”Nu krävs hela arbetarrörelsens mobilisering”

DEBATT ”I förlängningen kommer detta sammantaget minska tilltro till politik och d...

Per Eklund: ”Stoppa slavarbetet”

VIKARIERANDE REDAKTÖR’N ”Vi ska inte ha arbetstagare i Sverige som är livegn...

Mikael Johansson: ”Utbildning är nyckeln till framtiden”

LEDARE ”När jag tar del av vad Alliansen vill göra blir jag rent av mörkrädd”...

Göran Greider: ”Skulden till gamla och barn är viktigare än statsskulden”

DEBATT ”Sverige är idag ett land där vi fått allt fler miljardärer och allt fler u...

Chris Smedbakken: ”Ett första viktigt steg i en mansdominerad spelbransch”

KRÖNIKA I höstas fick jag höra talas om ett nytt projekt som var på gång. Ett riktigt vi...

Mikael Johansson: ”Ordning och reda även på arbetskraftsinvandring”

 LEDARE ”Svenska kollektivavtal är inte hinder och murar, utan ger tvärtom människ...

”Det är något sjukt med vår sjukförsäkring”

Mikael Johansson. Bild: Tomas Nyberg LEDARE ”Det är nu hög tid att regeringen gör...

Gör fönsterbranschen till den första cirkulära ekonomin inom byggsektorn

DEBATT ”Med nya tekniska lösningar och konstruktioner och med en dryg 100-årig sys...

Kristina Norlin: “Jag är ju bland aporna”

KRÖNIKA ”Jag tror ofta att vi glömmer bort att våra åsikter som vi anser oss själv...

Billigare fackföreningsavgift bra för tryggheten

DEBATT ”Om arbetsgivaren kan dra av sin medlemsavgift till arbetsgivarorganisation...

Nyheter

602 byggbolag i konkurs – men branschen gör uppsving

Under årets första halva har 602 byggbolag gått i konkurs – en högre nivå än samma period förra året, skriver Byggnadsarbetaren.
Enligt statistik från kreditupplysningsföretaget UC har byggkonkurserna ökat under det första halvåret i år, jämfört med 2017.
Samma trend kan observeras även inom …

...

Dödsolycka på bygge – fick balk över sig

En 24-årig man avled under torsdagskvällen efter att han fått en balk över sig på en byggarbetsplats i Stockholm, skriver Aftonbladet.
Larmet om arbetsplatsolyckan kom klockan 18.34 på torsdagskvällen. En 24-årig man hemmahörande i Värmland hade fått en fallande balk över sig på ett bygge …

...

Ove räds inte nyheter

Utvecklingen av färgsprutor och arbetshjälpmedel går i rätt riktning. Det kommer fler varianter och lösningar för olika typer av jobb.
– Ja, det har hänt mycket och det är kanon. Det sparar kroppen och det behöver vi.
Det säger och tycker Ove Elmqvist, målare på Sandå Alingsås – och han borde …

...

Är gurkor viktigare än människor?

Nu sätter Målareförbundets avdelning 3 i Västsverige, fokus på oseriösa underentreprenörer. Med oanmälda besök på byggarbetsplatserna vill man motverka avtalsbrott och utnyttjande av utländsk arbetskraft.
Jan-Ove Berg, ombudsman i Målareförbundets avdelning 3, förbereder dagens besök på några byggarbetsplatser i Göteborg tillsammans med Johan Svedestad och Zlatko Lackovic. Johan och Zlatko …

...

Frilans Finans startar gul fackklubb

En gul fackförening har startats av företaget Frilans Finans. Det uppger företagets VD Stephen Schad under Journalistförbundets seminarium i Almedalen, skriver tidningen Journalisten.
Ett fack som kontrolleras av arbetsgivaren. Det är i korthet definitionen på ett så kallat ”gult fackförbund”. Egenanställningsföretaget Frilans Finans …

...

Föll genom tak – utredning om dödsolycka läggs ned

Arbetaren föll åtta meter genom taket och avled senare av sina skador. Nu läggs dock förundersökningen om arbetsmiljöbrott ned, skriver Byggnadsarbetaren.
Olyckan inträffade i augusti förra året, i samband med ett byggnadsarbete på en gård i Sjöbo. En man arbetade med att byta …

...

De anställda bjöds på fest – sedan varslades de

Esab tog över Sandviks verksamhet och de anställda bjöds på fest. Bakom kulisserna hade företaget dock redan meddelat Arbetsförmedlingen att tillverkningen skulle flyttas till Tjeckien – och de flesta av arbetarna sägas upp. Detta skriver Dagens Arbete.

I början av januari övertogs Sandviks …

...

Besättningsman fick ström genom kroppen

Besättningsmannen arbetade på ett fartyg utanför södra Öland när han fick ström genom kroppen och tvingades hämtas med räddningshelikopter.
Det var på eftermiddagen den 27 juni som polisen larmades till ett fartyg utanför Ölands kust, i höjd med Mörbylånga. En besättningsman hade råkat ut för en arbetsplatsolycka, där han …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor