42-åringen hade i princip avtjänat det straff han skulle få när han bänkade sig i Falu tingsrätt. Och lämnade rätten som en fri man. Viktigare är dock att den 42-årige bosniern medan ha suttit i häkte fått inreseförbud i alla EU-länder samt Norge och Island.

42-åringen stoppades på kvällen den 7 januari i sin lastbil på ett industriområde i utkanten av Borlänge. Han körde en lastbil ägd av ett åkeri i Norrköping. 42-åringen visade upp ett tjeckiskt körkort men också ett kroatiskt pass. Redan en snabb kontroll av det gav misstankar om förfalskning. Varför 42-åringen greps, anhölls och häktades.
Utredningen har klarlagt att passet är falskt. 42-åringen har hela tiden hävdat att han trott att det varit äkta och att han trots att han är bosnier stridit på kroatisk sida i Balkan-kriget och därför fått passet.
Falu tingsrätt fäste inget avseende vid hans invändningar utan dömde 42-åringen till en månads fängelse för brukande av falsk urkund.
Straffet anses avtjänat genom de 27 dagar 42-åringen fick sitta i häkte.
Målet är principiellt viktigt. Falska körkort och ID-handlingar är ett stort problem i åkeribranschen. 42-åringen ertappades därför att han körde för ett åkeri känt för att anlita chaufförer med falska handlingar.
Facktidningen Transportarbetaren citerar polisassistent Mattias Andersson som ertappade 42-åringen:
– Jag tror att det vi hittills sett är toppen på ett isberg. Många utländska chaufförer bör få sig en tankeställare nu. Det är också uppenbart att när de väl åker fast, så finns åkaren aldrig där och backar upp dem.

Gubb Jan Stigson